Útmutató a közfürdők üzemeltetéséről, higiénés feltételeiről és ellenőrzéséről a COVID-19 járvány időszakában

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Az Operatív Törzs május 4-én jelentette be, hogy megnyithatnak a vidéki, szabadtéri strandok és fürdők. A budapesti főpolgármester május 19-i döntésének értelmében május 30-án pedig már a fővárosi strandok is kinyithatnak. 

Virusmaszk

Virusmaszk

A Nemzeti Népegészségügyi Központ útmutatót készített azzal a céllal, hogy segítséget nyújtson az üzemeltetőknek, az ellenőrző hatóságoknak és a fürdőzőknek az egészségkockázatok megelőzésében a közfürdők újranyitását követően.

Az útmutató tartalmazza azokat a jó gyakorlatokat, amelyek szükségesek a a járványhelyzet ideje alatti biztonságos fürdőüzemeltetéshez és fürdőlátogatáshoz, valamint érinti a fertőzések megelőzését elősegítő higiénés és hulladékkezelési eljárásokat is.

Fontos megjegyezni, hogy a vírus fürdővízzel való terjedésének kockázata rendkívül csekély, a fekális úton történő terjedés rizikója pedig kimondottan alacsony.

A biztonságos fürdőüzemeltetés szabályai

  • A vendégek megfelelő tájékoztatásáról már a beléptetéskor szükséges gondoskodni. A tájékoztatókat jól látható helyeken javasolt el-/kihelyezni. A sorbanállás helyszínein biztosítani kell, hogy a sor ne torlódhasson fel, és tartható legyen a várakozók között a megfelelő távolság. 
  • A fürdővíz kezelésére vonatkozóan a medencevízben folyamatosan legalább 0,5 mg/l szabad aktív klór koncentrációt kell biztosítani, illetve fokozottan kell ügyelni a megfelelő pótvíz mennyiség biztosítására.
  • A veszélyhelyzet időtartama alatt nem üzemeltethetőek azok a medencék vagy létesítmények, amelyek akár a koronavírus, akár más kórokozó szempontjából nagyobb kockázatot jelentenek: sem a beltéri medencék és létesítmények, sem a szaunák és gőzkamrák.
  • A gyógyfürdőben az engedélyezett egészségügyi szolgáltatások nyújthatóak, de fokozott figyelmet kell fordítani a higiénés előírások betartására.
  • A közfürdő területén nyújtott szépészeti szolgáltatásokkal kapcsolatban fontos, hogy kizárólag bejelentkezéssel végezhető a tevékenység, egyszerre pedig csak egy vendég lehet jelen.
  • A fürdőzés csak megfelelő vízminőség esetén kezdhető meg, a veszélyhelyzet ideje alatt pedig monitoring rendszert ki kiépíteni.
  • A fürdőkben és a medencékben a megengedhető fürdőző létszámot úgy kell megválasztani, hogy a kültéri medencékben és a parton, a pihenő területeken is biztosítható legyen a vendégek közötti legalább 1,5 méteres védőtávolság megtartása. A medence maximális  terhelését figyelembevéve egy főre legalább 4 m2 vízfelület kell jusson.

Előírások a higiénés feltételek biztosítására

  • A vendégek figyelmét fel kell hívni a helyes fürdőző magatartásra, és biztosítani kell annak betartását. A medencébe lépés előtt kötelező az alapos, szappanos előfürdő, a medence igénybevétele után utófürdő javasolt.
  • A kézhigiéné a közösségben is a COVID-19 fertőzés megelőzésének legfontosabb eszköze. Kézmosási lehetőséget (víz, szappan, és papír kéztörlő) és alkoholos kézfertőtlenítőszert minden kézmosási ponton biztosítani kell.
  • A mellékhelységekben és zuhanyzókban legalább óránként (forgalmasabb területeken szükség szerint gyakrabban) szükséges fertőtlenítő takarítást végezni, a forgalmasabb látogatóterekben is legalább óránként takarítani kell.
  • A vendéglátóhelyek (pl. étterem, kávézó, cukrászda, büfé, presszó) belterében csak a dolgozók tartózkodhatnak, a vendégek csak a kerthelységben, teraszon foglalhatnak helyet.
  • Lehetőleg több csatornán kommunikálni kell a munkavállalók felé a közösségi távolságtartás fontosságát, a környezet fokozott tisztántartását és fertőtlenítését, illetve a személyi higiénés óvintézkedések szigorú betartását.

Az útmutató további részletei a Nemzeti Népegészégügyi központ oldalán olvashatók.