Fürdőzzünk biztonságosan - ezeket a szabályokat kell betartani a strandokon

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Már sorra nyitnak ki a vidéki fürdők és strandok, viszont még mielőtt magunk is felkeresnénk a különböző fürdőhelyeket, a saját és mások egészségének megőrzése érdekében ismerjünk meg pár hasznos gyakorlati tanácsot.

Virusmaszk

Virusmaszk

Az egyes létesítmények különböző előírások betartására kötelezhetik a látogatókat, ezért célszerű előre tájékozódni róluk és felkészülni rá. Például bizonyos fürdők létszámkorlátozást vagy életkori korlátozásokat is bevezethetnek. Az aktuális információkat általában a fürdőhely honlapján, illetve Facebook oldalán találjuk.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ felhívja a figyelmet arra, hogy a fertőzés fő forrása a fürdők esetében is az egymással való érintkezés, ezért próbáljuk elkerülni a közeli kontaktusokat! Az ajánlott védőtávolság 1,5-2 méter, amelyet az öltözőben, a zuhanyzókban, az illemhelyeken és a vendéglátóipari egységekben is ajánlott betartani. Számos fürdőnél már igénybevehető az online jegyvásárlás. Amennyiben ez nem lehetséges, fizessen bankkártyával vagy okostelefonnal. 

A vírusterjedés elkerülésének érdekében most is fontos az alapos és gyakori kézmosás, valamint figyeljünk arra, hogy tüsszentés és köhögés esetére mindig legyen nálunk papírzsebkendő. Ez persze a vízben nem feltétlen életszerű, de a vízen kívül nincs kifogás!

A félelmek eloszlatása végett azonban fontos megjegyezni, hogy a koronavírus fürdővízzel való terjedésének kockázata rendkívül csekély megfelelő vízkezelés mellett! Ennek ellenére helyes higiénés viselkedésével segítse Ön is az üzemeltetők munkáját!

  • Lázas, hányásos-hasmenéses, vagy légúti megbetegedéssel ne menjen fürdőbe! A tünetek elmúlása után legalább még egy hétig maradjon otthon!
  • Fürdőzés, medencehasználat előtt és után valamint a mosdók használata után zuhanyozzon le meleg vízzel, szappannal!
  • Mindig használja a lábmosót!
  • Tartsa be a medencék maximális terhelhetőségére vonatkozó előírásokat, zsúfolt medencében ne fürdőzzön!
  • Csak megfelelő, fürdési célú ruhában fürdőzzön, a medencébe lépés előtt ürítse ki zsebeit!
  • A medencében ne fogyasszon ételt vagy italt!
  • Védje a gyermekeket!

A gyermekek fürdőzésével kapcsolatban fontos kiemelni, hogy a számukra kialakított medencében felnőtt nem tartózkodhat! Nem szobatiszta kisgyermek pedig csak úszópelenkában fürdőzhet.