Ijesztő összefüggésre bukkantak, kiderült, súlyos hatása lehet a koronavírusnak

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Vietnámi kutatók által végzett friss tanulmány rávilágított arra, hogy még az enyhe Covid-19 fertőzés is jelentős mértékben ronthatja az alvásminőséget, és növelheti az álmatlansághoz kapcsolódó tünetek előfordulását - írja anyagában az euronews.
A Frontiers in Public Health című szaklapban közzétett kutatás több mint ezer olyan személyt vont be, akiket a vizsgálatot megelőző hat hónapban diagnosztizáltak koronavírus-fertőzéssel, de nem szorultak kórházi kezelésre, és korábban nem szenvedtek álmatlanságban vagy pszichiátriai betegségben.

Virusmaszk

Virusmaszk

A kutatás eredményei szerint a résztvevők többsége - több mint háromnegyede - tapasztalt álmatlanságot, amely a kutatók szerint "figyelemre méltóan magasabb", mint amit korábban a népesség körében regisztráltak.

Különösen aggasztó, hogy közel negyedük súlyos álmatlanságról számolt be, a résztvevők fele arról panaszkodott, hogy gyakran ébred fel éjszaka, míg egyharmaduknak nehézséget okozott elaludni vagy úgy érezte, alvásminősége romlott a fertőzés óta.

A tanulmány egyik fontos megállapítása volt, hogy a krónikus betegségekkel küzdő vagy depressziós, illetve szorongásos tünetekkel rendelkező személyek esetében statisztikailag szignifikánsan magasabb volt az álmatlanság aránya. A Phenikaa Universityről származó vezető szerző, Huong T X Hoang kiemelte a tanulmány újdonságát arra vonatkozóan, hogy nem kórházban kezelt betegekre összpontosít. Hoang továbbá egyszerű javaslatokat is tett az alvásminőség javítása érdekében: lefekvés előtti meleg zuhanyt, a telefonhasználat korlátozását esténként, rendszeres testmozgást és a késő esti koffeinfogyasztás kerülését ajánlotta.

A teljes cikk elérhető a portfolio.hu-n, idekattintva »