Koronavírus: egy vércseppből is meg tudják mondani, hogy ki számíthat súlyosabb megbetegedésre

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

A közelmúltban zárult a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem kutatóinak közreműködésével egy klinikai vizsgálatsorozat, amely a Covid-19 új típusú koronavírus súlyosságával és szövődményeinek gyakoriságával kapcsolatosan hozhat áttörő eredményeket. A kutatók olyan genetikai markereket azonosítottak, amelyek lehetőséget teremtenek a Covid-19-fertőzés lefolyásának még pontosabb megértésére.

Virusmaszk

Virusmaszk

A  Pécsi Tudományegyetem (PTE) és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói az elmúlt években a Covid-19-fertőzésen átesett betegek genetikai tulajdonságait vizsgálva folytattak átfogó klinikai kutatást. A klinikai vizsgálat keretében végzett kutatások elsődleges célja mindazon humán és vírusgenomikai variánsok feltárása volt, amelyek meghatározzák, illetve befolyásolják a Covid-19-fertőzés lefolyását, a betegség kimenetelét.

A vizsgálat eredményeképp egyrészt mélységi adatokat nyertek a szakemberek a betegség pathomechanizmusát illetően, másrészt az eredmények olyan adatokkal szolgáltak, amelyek révén biomarkereket tudtak azonosítani. A biomarkerek közvetlenül hasznosítható diagnosztikai eljárások kifejlesztését teszik a jövőben lehetővé. Összefoglalva elmondható, hogy a kutatás során kapott eredmények hozzájárulnak a koronavírus okozta megbetegedések kórlefolyásának még pontosabb feltérképezéséhez.

Van, aki joggal fél jobban?

A projekt a „2020-2.1.1-ED-2020-00009 Több vizsgálati centrumban zajló, beavatkozással nem járó klinikai vizsgálat Covid-19 új típusú koronavírus által okozott fertőzés, betegséglefolyását meghatározó genetikai tényezők azonosítására és farmakogenetikai alkalmazások előkészítésére” nevet viseli. Amennyiben a felfedezést a szándékaiknak megfelelően szabadalmazzák, az eddigieknél jobb eséllyel tudják majd kiszűrni – az egyed genetikai állománya alapján –, hogy hajlamos-e az új típusú koronavírus-fertőzés súlyosabb változataira és az esetleges szövődményeire.

A teljes cikk elérhető a vg.hu-n, idekattintva »