Május 4-től a vidéki éttermek, kávézók, büfék és presszók kerthelyiségeiben, teraszain már tartózkodhatnak vendégek, május 18-tól pedig megnyithattak a vendéglátóhelyek belső, zárt terei is.
Az ott dolgozóknak a vendégek által látogatható területen kötelező a maszkviselés, a vendégeknek viszont nem.
A NÉBIH az alábbi ajánlásokat fogalmazta meg a vendéglátóhelyek biztonságos üzemeltetésének érdekében:
- Törekedni kell a sorban állás elkerülésére. Ennek érdekében átmenetileg azoknál a vendéglátó üzleteknél, ahol erre van lehetőség, és a helyben fogyasztás ezt lehetővé teszi, javasolt az előzetes asztalfoglalás bevezetése.
- A vendéglátóhely bejáratánál és egyéb frekventált helyeken (pl. vendég illemhely) vírusölő kézfertőtlenítő szert szükséges kihelyezni.
- A kéztörléshez egyszer használatos papírtörlőt szükséges biztosítani, amelyet használat után a vendégek zárt, bélelt hulladékgyűjtőkbe dobhatnak.
- Az új koronavírus-járványhelyzetben továbbra is a biztonságosan hőkezelt ételek étlapon tartása javasolt.
- A vendéglátóhelyeken kerülendő a svédasztalos rendszer.
- A járványügyi előírásoknak megfelelően az asztalokat a szabad térben is „szellősen” kell elhelyezni, úgy, hogy az asztalok között legalább 2 méter távolságot kell biztosítani.
- Fontos, hogy az ételkészítésben, tálalásban, felszolgálásban résztvevők minimalizálják a kontaktust a fogyasztókkal.
- A kiszolgáló személyzet számára vírusölő hatású, alkoholos kézfertőtlenítőszert kell biztosítani és annak minél gyakoribb használatát meg kell követelni.
- Továbbra is kerülendő a készpénzzel való fizetés.
- A takarítást, fertőtlenítést végző dolgozók védőeszközökkel való ellátása szintén nélkülözhetetlen. Számukra megfelelő, virucid hatású szereket szükséges biztosítani.
További előírásokról a Nemzei Népegészségügyi Központ oldaláról tájékozódhat.