Mely országokba lehet már utazni? Mutatjuk a listát!

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

A koronavírus-járvány számos területre rányomta a bélyegét, az európai turizmust is jócskán megviselte. Szerencsére az utazási kedv növekvő tendenciát mutat, ami különösen jót tesz most a szektornak.

Virusmaszk

Virusmaszk

Egyre több országban oldják fel az eddig bevezetett korlátozásokat, és egyre több határzárat oldanak fel világszerte: ez pedig az utazásra is lehetőséget ad. Mutatjuk hol nyaralhatunk idén.

Ausztria

A vírushelyzet csillapodása után Ausztriában is a gazdaság, így a kiemelt ágazatnak számító turizmus újraindításán dolgoznak a döntéshozók.

Május 20-án a magyar-osztrák határon két határátkelőt is megnyitottak - Jánossomorja és Alsószölnök - az ingázók érdekében. Az utazókat véletlenszerűen fogják ellenőrzni, és tudniuk kell munkáltatói igazolással igazolni az utazásuk okát.

Június 15-től azonban Ausztria az összes határát megnyitja Magyarország, Csehország, Szlovákia, Németország és Svájc felé. Ezt követően már turizmus céljából is utazhatunk az országba.

A vendéglátó egységek és múzeumok már május 15-től nyitva tartanak, május 29-től pedig a szálláshelyek és a szabadidős intézmények is kinyitnak.

Horvátország

Az ország felé már az összes határátkelőnk nyitva van, egyelőre azonban még csak azok számára, akik utazását halaszthatatlan gazdasági, üzleti vagy személyes okok indokolják.

Horvátország még nem hirdette ki a járvány végét, azonban május 29-től minden korlátozást feloldanak, így ettől kezdve akár nyaralás céljából is utazhatunk az országba. A horvát kormány egy mobilos alkalmazást is igénybe fog venni annak érdekében, hogy gyorsabbá váljon a beutazás.

Szlovénia

Európában itt hirdették ki elsőként a járvány végét, ezután bizonyos határok megnyitása is folyamatosan megkezdődött. A magyar-szlovén határ megnyitásáról folyamatosan tárgyalnak a külügyminiszterek, a tervek szerint legkésőbb június elején megnyitják a határokat.

A legfeljebb 30 fős szlovén szálláshelyek bizonyos óvintézkedések mellett már a jövő héttől újranyithatnak, júniustól pedig a hotelek, wellnessközpontok és más létesítmények is.

Az Unióból érkező polgároknak - beleértve minket is - nem lesz kötelező a kéthetes karantén, az EU-n kívüli polgároknak azonban továbbra is karanténba kell vonulniuk miután beléptek az országba.

Olaszország

Lassan beindul az idény Dél-Európa tengerpartjain. Olaszország a járvány európai gócpontjának számított, emiatt pedig szigorú szabályokat kellett betartaniuk az itt élőknek. Ezek egy részét május 18-án feloldották: megkezdődött az élet Olaszországban - egyelőre azonban csak a tartományokon belül.

A tartományok közötti utazást június 3-tól engedélyezik, és a tervek szerint a külső határokat is ekkor nyitják meg. Júniusban már mi is utazhatunk Olaszországba, és még kéthetes karanténaba se kell vonulnunk.

Görögország

Görögország számára rendkívül fontos, hogy a nyári szezont minél jobban ki tudja használni, ugyanis a GDP-jének 30%-a a turizmusból származik. Az ország ezért legkésőbb július 1-jén megnyitja kapuit a turisták előtt, sőt már a tengerparti strandok is látogathatók lesznek.

A járványkezelés azonban a vártnál jobban alakult, így a tervek szerint már június 15-én megnyitja a határait. Bár Athénba már ekkortól lehet repülni, és a legtöbb szálloda is kinyit, a járatok jelentős része csak júliusban indul útra. Az Unióból érkező állampolgároknak pedig ez esetben sem kell kéthetes karanténba vonulni.

A görög kormány a repüléssel kapcsolatban is előírásokat fogalmazott meg: például az országba induló repülőgépekre csak 72 óránál nem régebbi, negatív eredményű koronavírus-teszttel lehet felszállni.

Spanyolország

Bár a spanyol kormány enyhített a korlátozásokon, az ország június 15-ig meghosszabbítja a schengeni övezeten kívüli országokból érkezők beutazásának tilalmát.

Május 24-ig van érvényben az a határozat, miszerint csak a spanyol állampolgárok, az itt élő, érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkező uniós állampolgárok, valamint a határon át naponta ingázó munkavállalók léphetnek be az országba.

Szlovákia

Tovább enyhítenek a korlátozásokon Szlovákiában, azonban egyelőre fenntartják a szigorú szabályozásokat a határok tekintetében. Az ország területére egyelőre csak saját hazatérő állampolgárai léphetnek be.

A legutóbbi bejelentés alapján egészen június 26-ig fenntartják a határátlépés korlátozását. Egyes sajtóforrások szerint június 15-én Szlovákiában is feloldják majd a határzárat.

Csehország

Csehországban már megszüntették a szükségállapotot. A május 26-án életbe lépő határzár feloldása miatt az országba már a jövőhéten is utazhatunk. Bár a beutazókat csak szúrópróbaszerűen ellenőrzik, érdemes negatív koronavírus tesztet vinni magunkkal.

Az ország turizmusának minden bizonnyal az is jót tesz, hogy két hónap után újra kinyithattak a bevásárlóközpontok és a mozik, valamint az éttermek és a sörkertek is.

Románia

Romániában május 15-től megszűnt a vészhelyzet, csütörtök reggeltől pedig a román-magyar határon több határátkelőt is megnyitottak. A két ország állampolgárainak ezentúl nem kell hosszú kerülőt tenniük, ha át akarnak menni a határ túloldalára.

Szerbia

Péntektől már a déli szomszédunkhoz is utazhatunk, ehhez pedig negatív koronavírus tesztre és karantén kötelezettségre sincs szükségünk.

Szerbiában már újraindult a légi utasforgalom is, a napokban egyre több járatot indít és fogad majd a belgrádi nemzetközi repülőtér.

Források: