Hová mehetnek a turisták koronavírus idején?

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Kétoldalú megállapodások és a turistákért folytatott versengés helyett összehangolt megoldás kell a koronavírus-járvány miatt leállított idegenforgalom újraindítására az Európai Unióban, és az üzleti érdekek helyett az egészség védelmét kell az első helyre sorolni - mondta a német diplomácia vezetője hétfőn Berlinben jelentős turisztikai szektort működtető EU-s társországok külügyminisztereivel folytatott megbeszélése után.

Virusmaszk

Virusmaszk

Heiko Maas a bolgár, a ciprusi, a görög, a horvát, a máltai, az olasz, az osztrák, a spanyol és a szlovén külügyminiszterrel folytatott tárgyalás után kiemelte, hogy az idegenforgalom nem tartozik az EU-s szinten szabályozott ügyek közé, ezért a tagállamoknak kell megoldást találniuk arra, hogy az ágazat a fertőzésveszély közepette is működhessen a nyári főszezonban.

Mint mondta, számos ország támaszkodik erősen a nyaralóturizmusra, és így az "utazás világbajnokaiként" számon tartott német turistákra is, ezért érthető, hogy "gyors kétoldalú megoldásokat" sürgetnek. Azonban az "európai szellemiséggel" ellentétes különalkuk helyett összehangolt és átlátható megoldásra van szükség.

Az első tanácskozáson még nem jutottak mindenben megállapodásra, ezért tovább folytatják az egyeztetést. A remények szerint a német kormány június 15-től visszavonhatja a világ valamennyi országára kiadott utazási figyelmeztetését. A németeket a külföldre utazástól a koronavírus-járvány miatt nyomatékosan eltanácsoló általános figyelmeztetést országokra lebontott, a helyi viszonyokról szóló iránymutatások váltják fel.

A teljes cikk elolvasható a portfolio.hu oldalán, idekattintva.