Gigaüzlet a láthatáron: alaposan bevásárolna koronavírus mRNS-vakcinákból az Európai Unió

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Az Európai Unió arra törekszik, hogy mintegy 150 millió adag mRNS Covid vakcinát szerezzen be, és az új szerződés várhatóan a Modernának fog kedvezni. A kezdeményezés azonban felvet kérdéseket a szervezeten belül.

Virusmaszk

Virusmaszk

A POLITICO szerint az előző évben több mint 215 millió adag vakcina járt le, ami becslések szerint 4 milliárd eurós veszteséget okozott az adófizetőknek.

Közben a Pfizer pert indított Magyarország és Lengyelország ellen a ki nem fizetett számlák miatt. A két ország arra hivatkozott a döntésénél, hogy már nincs szükségük a vakcinákra. Az ügy összefüggésben áll egy 2021-es EU-val kötött megállapodással. Ekkor mintegy 1,1 milliárd adag Pfizer/BioNTech vakcinára kötöttek szerződést a felek. Ezt egyébként Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke esetleges közvetlen érintettsége miatt vizsgálják.

A közegészségügyi hatóságok sürgetik az Európai Bizottságot, hogy biztosítsa többféle vakcina elérhetőségét, méghozzá két okból: a választék biztosítása mellett az ellátási lánc esetleges zavarai elleni óvintézkedés miatt is.

A teljes cikk elérhető a portfolio.hu-n, idekattintva »