Kiderült, mennyien haltak bele decemberben a koronavírus szövődményeibe

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz a múlt hónapban kiemelte a COVID-19 terjedésének aggasztó növekedését, és a hullámot az ünnepi összejöveteleknek és a JN.1 változat - a jelenleg világszerte legdominánsabb törzs - terjedésének tulajdonította. Decemberben közel 10 000 halálesetet jelentettek, és 42%-kal nőtt a kórházi felvételek száma mintegy 50 országban, főként Európában és Amerikában - jelentette az ABC News.

Virusmaszk

Virusmaszk

Bár a halálesetek száma jelentősen alacsonyabb, mint a világjárvány csúcspontján, a megelőzhető haláleseteknek ez a szintje elfogadhatatlan.

Biztosra vette továbbá, hogy több országból nem a valós adatok érkeznek és sürgette a kormányokat, hogy tartsák fenn az "éber" felügyeletet, és biztosítsák a kezelésekhez és vakcinákhoz való hozzáférést.

Maria Van Kerkhove, a WHO Covid-19 technikai vezetője megjegyezte, hogy a légzőszervi megbetegedések száma nemcsak a Covid-19, hanem az influenza, a rhinovírus és a tüdőgyulladás miatt is megugrott. Várakozásai szerint ezek a tendenciák januárban egész télen fennmaradnak a Föld északi felén, ugyanakkor a déli félteke nyári szezonjában is növekedést jelez.

A teljes cikk elérhető a portfolio.hu-n, idekattintva »