Brüsszelnek új terve van a koronavírus elleni védőoltásokra

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

150 millió védőoltásra ír ki tendert az Európai Bizottság, de ez felvet kérdéseket a múlttal kapcsolatban: sok tagállamban még igen sok védőoltás megmaradt. Ezek viszont nem biztos, hogy eléggé hatékonyak az új Covid-variánsokkal szemben. A Pfizer, amely elnyerte az óriási tendert, eközben pereli Magyarországot és Lengyelországot, mert ez a két állam nem akar fizetni a fel nem használt készletekért.

Virusmaszk

Virusmaszk

Tavaly az Európai Unióban 215 millió Covid-védőoltást kellett a kukába dobni, mert lejárt a szavatossági idejük. A megsemmisített gyógyszerkészlet értéke 4 milliárd euró körül van. A legtöbb vakcinát Németországban kellett megsemmisíteni: 83 milliót, miközben Ausztriában 7,5 millió, Romániában 9,77 millió jutott erre a sorsra a Politico összesítése szerint.

Van azonban más változás is, ami a legfontosabb: a tagállamoknak nem kell megvenniük a védőoltást. Minden tagállam maga dönthet arról, hogy hány védőoltást akar. Jelenleg 18 tagállam jelezte igényét a Covid elleni védőoltásra, plusz Norvégia és Észak-Macedónia.

A teljes cikk elérhető a hvg.hu-n, idekattintva »