Covid–19-fertőzés: a nem szokványos jelekre is figyelni kell

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

A koronavírus továbbra is fertőz, de már sokat megtudtunk erről a kórokozóról az elmúlt években. A vakcináknak és a gyógyszeres kezelésnek köszönhetően a fertőzöttek döntő többsége hamar kilábal a Covid–19-fertőzésből, sok beteg azonban hosszabb kezelésre szorul.

Virusmaszk

Virusmaszk

Jóllehet ismerjük a koronavírus okozta betegség jellegzetes tüneteit, vannak olyan Covid–19-tünetek, amelyek nem szokványosak. „Fontos, hogy az emberek figyeljenek bizonyos árulkodó jelekre és tünetekre, amelyek kórházi ellátást indokolhatnak, hogy később ne kelljen súlyos betegséggel szembesülniük” – idézte a huffpost.com Syra Madad-ot, az amerikai Harvard Egyetem Belfer Tudományos és Nemzetközi Ügyek Központjának epidemiológusát.

Ilyen tünet például a légzési probléma és a magas láz, amelyek azonnali orvosi ellátást igényelnek. Natasha Bhuyan, a One Medical orvos-igazgatója szerint, ha valaki zihálva lélegzik, nehezen kap levegőt, az mindenképpen sürgősségi ellátásra szorul. „A koronavírus-fertőzés bizonyos szakaszában a vírus gyorsan szaporodik, s miközben a szervezet küzd a kórokozóval, gyulladás alakulhat ki” – magyarázta a portálnak Mahdee Sobhanie, az Ohio Állami Egyetem orvosa. Néha ez a gyulladás a tüdőben lép fel, ami aggodalomra ad okot.

A mellkasi fájdalom egy másik piros zászlós tünet, amely szintén orvosi beavatkozást igényel. Ugyanez vonatkozik a kékes/lilás színű ajkakra. Az olyan problémák, mint a szédülés és a zavartság, ugyancsak indokolttá tehetik a sürgősségi ellátást. Ha valaha bizonytalan, elővigyázatosságból jobb, ha azonnal segítséget kér.

Különösen igaz ez a magas kockázatúnak tekintett emberekre. Ők pozitív teszt esetén azonnal forduljanak az orvosukhoz. A magas kockázatúak közé tartoznak az ötven év felettiek, az olyan alapbetegségben szenvedők, mint a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) és a szívbetegség, valamint az immunhiányosak.

A teljes cikk elérhető a magyarnemzet.hu-n, idekattintva »