Lehet, hogy enyhül idehaza a koronavírus-járvány, de van egy kis bökkenő

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Stagnál a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ csütörtökön a honlapján.

Virusmaszk

Virusmaszk

A mintavételi helyek többségében stagnáló tendenciát mértek, emelkedés Egerben és Pécsett tapasztalható, csökkenés Békéscsabán, a Budapest Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep ellátási területén, a vizsgált budapesti agglomerációs településeken, valamint Nyíregyházán, Szekszárdon és Veszprémben volt látható.

Közölték azt is, hogy a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja négy mintavételi helyen a magas, míg a további tizennyolc helyszínen az emelkedett tartományba esik.

Közben azt is közölték, hogy a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján az év első hetében 21 500-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, míg légúti fertőzés tüneteivel 152 400-an.

Az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz forduló betegek 19,2 százaléka gyerek, 35,1 százaléka a 15–34 éves korosztályhoz, 30,5 százalékuk a 35–59 évesek, míg 15,2 százalékuk a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.Az első héten 92 betegtől érkezett légúti minta az NNGYK laboratóriumába, az influenzapozitivitási arány 17,5 százalék, a SARS-CoV-2-pozitivitási arány 33,3 százalék volt.

Közölték azt is, hogy január 1. és 7. között akut légúti megbetegedések halmozódásáról nem érkezett jelentés. Ebben az időszakban kórházba 177 ember került súlyos, akut légúti fertőzés miatt, közülük 20-an szorultak intenzív ellátásra.

A teljes cikk elérhető a magyarnemzet.hu-n, idekattintva »