Nő az utazási kedv: főleg a belföldi utak népszerűek

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

A koronavírus-járvány minden szektorra rányomta a bélyegét, azonban gazdaságilag talán a turizmus került a legnehezebb helyzetbe. Márciusban még a vírustól való félelem és a különféle korlátozások miatt az emberek tömegesen mondták le a már befizetett utazásaikat.

Virusmaszk

Virusmaszk

A lemondások megsokszorozódása az utazási irodák költségvetésének sem tett jót, hiszen a bevétel nélküli időszakban olyan összegeket voltak kénytelenek visszafizetni, melyek már nem voltak birtokukban. Nemrégiben a 25 éve piacon lévő Robinson Tours utazási iroda is bejelentette, hogy a járvány miatt leteszi a lantot.

Azonban a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója szerint a gyors kormányzati intézkedéseknek köszönhetően minden esély megvan arra, hogy a magyar turizmus régiós viszonylatban is megőrizze versenyképességét. Guller Zoltán véleménye szerint átalakul a turizmus, hiszen idén nem számítanak a kontinensek közötti utazásokra, a belföldi piac után a környező küldőországokkal, közeli úti célok mentén erősödhet a vendégforgalom.

Az is kiderült, hogy a miniszterelnök legutóbbi bejelentését követően megugrott a foglalások száma. Az április közepét megelőző 3 hétben a belföldi és a külföldi foglalások száma is 30%-kal nőtt a három nyári hónapra vonatkozóan. 

A statisztikák szerint a magyarok fele belföldön, míg 12 százalékuk külföldön nyaralna.

A belföldi irodák a nyári és őszi időszakra 40 ezer főt is meghaladó foglalási állománnyal rendelkeznek. Az adatok azt mutatják, hogy júliusra és augusztusra már vannak mérhető számban foglalások, egyelőre a nagyobb tavak környéke, a Balaton vagy a Tisza-tó a legnépszerűbb utazási célpontok. A legtöbb szálloda arra számít, hogy júliusban és augusztusban megnyithat és forgalma is lesz.

A külföldi utazásoknál főként a rövid, 2-3 napos utak népszerűek, vagyis a hosszabb, akár kéthetes nyaralások talán csak 2021-ben lesznek jellemzőek. A magyarok többsége Horvátországi nyaralást tervez.

További jó hír a külföldi nyaralást tervezőknek, hogy szinte mindenhová repül majd a Ryanair júliustól. Járatai 40 százalékát újraindítja, amelyek a járványt megelőző útvonalhálózatának 90 százalékát lefedik majd. Egyre több a repülőjárat Ferihegyen is, viszont a tavalyi utasszámot valószínűleg csak 2022-ben érhetik el.

Az Európai Bizottság szerint azonban még korai feloldani az utazási korlátozásokat. Egészen június 15-ig fenntartanák a nem alapvető fontosságú utazásokra a korlátozásokat, melyeket a koronavírus-járvány miatt vezettek be. Bár egyes tagállamok már enyhítenének a korlátozásokon, a helyzet Európában és világszerte továbbra is instabil, és ez szükségessé teszi a külső határokra vonatkozó intézkedések fenntartását.

A magyar kormány a külföldre történő utazást nem tiltotta meg a lakosság számára, ez alapján tehát lehet külföldre utazni. 

Fontos tudni azonban, hogy külföldre utazáskor nem csak a hazai, hanem a célország előírásait is figyelembe kell venni. Egyes országokban ugyanis beutazási tilalom van érvényben, máshol pedig igazolnunk kell, hogy nem vagyunk fertőzöttek. 

A görög kormány például előírta, hogy a Görögországba induló repülőgépekre csak 72 óránál nem régebbi, negatív eredményű koronavírus-teszttel lehet felszállni. Ezt a becsekkolásnál ellenőrzik majd.