Kutatóorvosok üzenik: ha jót akar magának, szedjen D-vitamint a következő hónapokban

Belga tudósok szerint a D-vitamin-hiány a koronavírus lefolyására is hatással van: így nagyobb valószínűséggel alakul ki súlyosabb fertőzés.

Virusmaszk

Virusmaszk

A belgiumi Roeselare kórházában az AZ Delta kutatói 186 koronavírus-fertőzöttet vontak be tanulmányukba. A The Brussels Times jelentése szerint az derült ki, hogy komolyabb D-vitamin-hiány fokozza annak esélyét, hogy a fertőzötten súlyos tünetek mutatkozzanak. Aki nem juttat szervezetébe elégséges mennyiségű D-vitamint, az nagyobb kockázatnak van kitéve a koronavírus-fertőzés halállal végződő szövődményeinek is.

Korábban más tanulmányok szerzői is arra jutottak, hogy a D-vitamin bevitele hasznos a járványos időszakban, mivel megelőzheti a betegségek súlyosabb (kórházi ellátást igénylő) lefolyását. Ezzel együtt még mindig sok ember D-vitamin-hiányos.

Hogy mennyire sok, arra az AZ Delta tudósainak másik vizsgálata ad választ, melynek eredményeit a belga orvostudományi szövetség pénteki szimpóziumán részletezik majd. Annyit már tudni lehet, hogy a belga kórházban tavaly megfordult 16 274 beteg értékeit elemezve arra jutotta, az emberek közel fele szenved D-vitamin-hiányban.

A kutatók szerint a koronavírusos betegeknél különösen fontos, hogy a D-vitamin szerepet játszhat az úgynevezett citokinvihar elnyomásában, amely súlyos koronavírus-fertőzés esetén jelentkezhet, és amely az immunrendszer súlyosbított válaszát jelenti, adott esetben pedig halálhoz is vezethet.

A cikk a hvg.hu oldalán olvasható el, idekattintva.

Kapcsolódó cikkek: