A D-vitamin segít a koronavírus-fertőzés ellen

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Minden eddiginél szorosabb összefüggést talált David Meltzer, a Chicagói Egyetem professzora a szervezet D-vitamin-szintje és az új koronavírussal való megbetegedés esélye között. Friss kutatásában arra jutott, hogy megfelelő D-vitamin-szint esetén bizonyíthatóan kisebb a COVID-19 esélye.

Virusmaszk

Virusmaszk

489 páciens adatait elemezte, akik – a vizsgálat objektivitása érdekében – rendkívül vegyes összetételű csoport voltak. Mindegyiküket tesztelték SARS-CoV-2-re, valamint a vizsgálatot megelőző évben az egyetemi klinikán D-vitamin-szintet is mértek és regisztráltak náluk. Az eredmények markánsak voltak: a D-vitamin-hiánnyal küzdők 21,6 százaléka kapta el a SARS-CoV-2-t, míg azok körében, akik D-vitamin-szintje elérte az egészséges mértéket, csupán 12,2 százalék volt a fertőzöttek aránya.

Szedjem vagy ne szedjem?

Különleges, fontos és sokrétű szerepei miatt a D-vitamint manapság az új C-vitaminnak is nevezik. Vitamin, de legalább ennyire hormon is. Amíg a vitaminok nélkülözhetetlen tápanyagok, a hormonok szabályoznak. A D-vitamin közvetlenül legalább ötszáz gént irányít és génjeink egytizedét közvetve befolyásolja. 1919-ben Edward Mellanby fedezte fel, amikor angolkóros kutyáknak csukamájolajat adott. Az undorító ízű super-food hatását nem ismerték, csak annyit tudtak, hogy felvértezi a szervezetet.

Előállításához előanyagra van szükség. A lazac vagy a marhahús például sokat tartalmaz, illetve a bőrben UV-fény hatására képződik. A májban aztán átalakul, és a vesében éri el aktív formáját. Ahhoz, hogy a szervezet hasznosíthassa, magnéziumra, K-vitaminra és A-vitaminra (retinolra) is szükség van. Egyik fő funkciója, hogy segíti a kalcium csontokba való beépülését. Ugyanakkor legalább ilyen fontos szerepe van az immunrendszer irányításában is.

Kórokozók támadása esetén a falósejteket a kártékony mikrobákhoz vezeti. Ezenkívül reaktív szabad oxigén gyököket szabadít fel, és elindítja a védekezésben fontos segítő nyiroksejtek (T-helper sejtek) osztódását.

A teljes cikk elolvasható az index.hu-n, idekattintva.

Korábbi, D-vitaminról szóló cikkek: