Kapcsolatba hozták a Covid-19 haláleseteket a vitaminhiánnyal

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

A napfényben sütkérező bőrünk által előállított D-vitaminnak is szerepe lehet a koronavírus által okozott halálesetek megelőzésében a Queen Elizabeth Kórház Alapítvány és az East Anglia Egyetem közös tanulmányának előzetes eredményei szerint. 

Virusmaszk

Virusmaszk

A 20 európai országban végzett kutatás szerint a statisztikák meggyőző összefüggést mutattak, ahol az átlag alatti a vitamin koncentrációja a szervezetben, ott több volt a koronavírusos haláleset. Ám akiknek magasabb a D-vitamin szintjük, azok az emberek mást is tehetnek emellett az egészségük érdekében, így egyáltalán nem biztos, hogy önmagában a vitamin korlátozza a köreikben a vírus terjedését.

Fontos kihangsúlyozni, hogy a tanulmányt még nem lektorálták, így nem szabad orvosi tanácsadást alapozni rá. Tehát létfontosságú, hogy nem szabad mentőövnek tekinteni a D-vitamint a járványban!

Ráadásul nem arról van szó, hogy a vitamin meggyógyítaná a betegeket, hanem arról, hogy a vitaminhiány a  Covid-19 esetében valószínűleg éppen olyan kockázati tényező, mint sok más életvitelbeli körülmény. Több kutatás szükséges annak megállapítására, hogy mi az összefüggés oka, és el tudjuk dönteni, pontosan mikor, miért és milyen vitaminokat érdemes kiegészítőként beszedni.

A teljes cikk az index.hu oldalán olvasható.