Miért van Belgiumban annyi áldozata a koronavírusnak?

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Alig élnek többen Belgiumban, mint hazánkban, náluk mégis sokkal többen vesztették életüket a koronavírus-járványban. A 11,5 millió lakosú országban több mint 7700 ember halt meg a Covid-19 betegségben, miközben Magyarországon huszadannyi áldozatot szedett a vírus. Lakosságszámra vetítve náluk a legmagasabb a halálozási adat, egymillió emberre 665 haláleset jut, ami hazánk esetében 35. 

Virusmaszk

Virusmaszk

A számok alapján könnyen lehet téves következtetésre jutni, mondta Steven Van Gucht virológus professzor, kormányzati szóvivő. Ennek az az oka, hogy a világ többi országához képest eltérő módon számolják a koronavírus számlájára írható haláleseteket. Ezek közé sorolják azokat az eseteket is, amikor egy idősotthonban maghal valaki, aki nem igazolt koronavírus-fertőzött.

Belgiumban a koronavírusos halálesetek 53 százaléka idősotthonokban történt. Az országban népszerűek az idősotthonok, a 65 év fölöttiek körében ezer emberből 71 él ilyen intézményben. Azt is elismerték a belgák, hogy nem reagáltak jól a járvány elején, hiányos volt az idősotthonokban dolgozó személyzet védőfelszerelése, ami lehetővé tette a vírus gyors terjedését.

Nem csak Belgium, hanem más európai országok is eltérő módon számolják a koronavírusos haláleseteket. Erről bővebben itt olvashat.

A teljes cikk az index.hu oldalán olvasható.