Jobban tarol a COVID-19 azokban az országokban, ahol kevesebb D-vitamint szednek

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Ír kutatók szerint azokban az országokban tarolt nagyobbat a SARS-CoV-2, ahol a populációban többen vannak olyanok, akiknek nagyon alacsony a szervezetében a D-vitamin szintje. Szerintük ennek az lehet az oka, hogy a D-vitamin nemcsak a csontváz és a vázizomzat egészségét segíti idős korban, hanem fontos szerepe van az immunrendszer citokinválaszának szabályozásában és egy esetleges citokinvihar, vagyis az immunrendszer gyulladásra adott túlzott – és veszélyes – válaszának a megakadályozásában is.

Virusmaszk

Virusmaszk

Ideje lenne, hogy az élelmiszereket kötelezően dúsítsák D-vitaminnal Európa-szerte. Ha mindezt a skandináv országokban meg lehet tenni, semmi akadálya nincs, hogy Nagy-Britanniában, illetve egész Európában is ezt tegyék – mondta a Scitechdaily tudománynépszerűsítő portálnak Eamon Laird, aki a vitaminok és táplálékkiegészítők szerepét kutatja a TILDA (The Irish Longitudinal Study on Ageing) nevű, az öregedés folyamatait feltárni hivatott hosszútávú kutatási programban.

Laird és kutatótársa, Rose Ann Kenny az Irish Medical Journalben arról cikkeztek, hogy a logikusnak tűnő feltételezéssel szemben a mediterrán régióban élők körében idősebb korukra nagyobb arányban fordul elő a D-vitamin hiányos állapot, mint az északibb szélességi fokokon élőkében.

Miközben a déli országokban sokat süt a nap, ami elősegíti, hogy a bőrben az UVB-sugárzás hatására több D-vitamin képződjön, a lakosság körében mégis gyakoribb a D-vitamin hiányos állapot, mint az északabbra, különösen a skandináv országokban élők szervezetében. Ez paradoxnak tűnhet ugyan, a magyarázat az ír kutatók szerint az, hogy a skandináv országokban kötelezően dúsítják az élelmiszereket D-vitaminnal, ami azonban nem általános Európa-szerte.

A teljes cikket elolvashatja idekattintva.

Május elején írtuk:

A 20 európai országban végzett kutatás szerint a statisztikák meggyőző összefüggést mutattak, ahol az átlag alatti a vitamin koncentrációja a szervezetben, ott több volt a koronavírusos haláleset. Ám akiknek magasabb a D-vitamin szintjük, azok az emberek mást is tehetnek emellett az egészségük érdekében, így egyáltalán nem biztos, hogy önmagában a vitamin korlátozza a köreikben a vírus terjedését. 

Ugrás a cikkhez