Nemcsak a Covid–19-fertőzést, a halálozási arányt is több mint 50 százalékkal csökkenti a D-vitamin

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Korábban annyit tudtunk, hogy a D-vitamin-hiány az immunrendszer gyengülése révén növeli az esélyét a koronavírus-fertőzésnek. Ezért az orvosok egyöntetűen javasolták, hogy az étrendben igyekezzük pótolni a napi D-vitamin-szükségletünket. Most az is kiderült, hogy a megfelelő D-vitamin-bevitel növeli a túlélés esélyét is.

Virusmaszk

Virusmaszk

Ahogyan arról beszámoltunk, David Meltzer kutató csoportjának egy szeptember 3-án megjelent eredménye arra jutott, hogy megfelelő D-vitamin-szint esetén bizonyíthatóan kisebb a Covid–19-fertőzés esélye. A legfrissebb tanulmány még több jó hírrel szolgál; Michael Holick és társai kimutatták, hogy: A megfelelő mennyiségben szedett D-vitamin csökkentette a szövődmények kialakulását és a halálozási arányt is a COVID-19 fertőzötteknél.

A D-vitamin normális szintje egy milliliter vérben 50–100 nanogramm. Földrajzi elhelyezkedés, életkor, valamint anyagcsere-állapot függvénye is, kinek mennyire van szüksége. Kutatások szerint az európai emberek többségének D-vitamin-hiánya van, és ez többek között csontritkuláshoz vagy szívbetegségekhez vezethet, vagy megnöveli az érelmeszesedés, a cukorbetegség, a depresszió, valamint egyéb allergiás betegségek kockázatát. Sajt, tojás, bőrös lazac fogyasztásával, vagy harminc perc teljes testet ért napozással átlagosan 150 mikrogramm D-vitamin (5000 IU) keletkezik, ami az emberek többségének elegendő.

A teljes cikk elolvasható az index.hu oldalán, idekattintva.