Nekiment a remdesivir gyártója a WHO-nak

Megkérdőjelezte a gyártó Gilead az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) kutatásának eredményeit, amelyek szerint a remdesivir nevű szer nem segít az új koronavírus okozta betegség miatt kórházban ápoltakon.

Virusmaszk

Virusmaszk

A Gilead a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy szerinte a WHO-kutatás adatai ellentmondásosak, elhamarkodottak, korábbi kutatások pedig már igazolták a szer előnyös hatásait.

A WHO csütörtöki közlése szerint a Solidarity elnevezésű kutatásuk megmutatta, hogy a remdesivir alig hat, vagy semmilyen hatással sincs a Covid-19-ben szenvedő légzőszervi betegek kórházi ápolásának időtartamára és halálozására a 28 napos vizsgált időszakban. Ez a vírusellenes szer egyike azoknak, amelyeket Donald Trump amerikai elnök koronavírus-fertőzésének kezelésekor bevetettek. Korábbi kutatások azt mutatták ki, hogy csökkenti a felgyógyulási időt.

A WHO több mint 30 ország 11 266 felnőtt páciense részvételével végezte a kutatást. A kapott bizonyítékok meggyőzőek voltak - közölte a világszervezet.

A Gilead szerint a remdesivir más vizsgálatai - köztük az is, amely 1062 páciens részvételével placebóval hasonlította össze a szert - kimutatták, hogy a kezelés csökkenti a Covid-19-ből való felépülés idejét.

Az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági hatósága (FDA) május elsején sürgősségi használati engedélyt adott ki a remdesivirre, amelyet a világ számos más országban is engedélyeztek.

A teljes cikk elolvasható a portfolio.hu oldalán.

További híreink a remdesivirrel kapcsolatban: