Tucatnyi beteg kapta meg eddig a Richter gyógyszerét

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Hétfőn indultak a klinikai vizsgálatok a Richter Gedeon által kifejlesztett, remdesivir hatóanyagot tartalmazó koronavírus elleni gyógyszerrel. Az Index értesülései szerint csütörtök délig 12 beteg kapta meg a gyógyszert, ami nem tűnik soknak, ugyanakkor az első tapasztalatok szerint a tucatnyi betegnél nem tapasztaltak mellékhatásokat.

Virusmaszk

Virusmaszk

Csütörtök délután 12 beteg kapta meg a Richter által kifejlesztett, remdesivir hatóanyagot tartalmazó gyógyszert – tudta meg az Index a kutatások fő koordinátorától, a Hungarian Clinical Research Infrastructure Network (HECRIN) vezetőjétől, Kovács L. Gábortól, aki hozzátette, hogy a további betegek bevonása folyamatos. Miután a szert 5-10 napig kell adni a betegeknek, még korai messzemenő következtetéseket levonni a hatékonyságáról, de a professzor annyit azért elárult, hogy a legelső beteg, aki kedden Debrecenben megkapta a szert, kezdetben még oxigénre szorult, de csütörtökön már nem szorult oxigén-kezelésre.

Szintén pozitívum, hogy csütörtök délutánig, a vizsgálatban bevont 12 beteg közül senkinél nem tapasztaltak mellékhatást.

A teljes cikk elolvasható az index.hu oldalán, idekattintva.