Ajánlás az újbóli munkahelyi munkavégzés megkezdéséhez

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

A Nemzeti Népegészségügyi Központ a járvány jelenlegi szakaszában továbbra is javasolja az otthoni digitális munkavégzés, vagyis a „home office” biztosítását.

Virusmaszk

Virusmaszk

Amennyiben a továbbiakban az nem lehetséges, az alábbi megelőző intézkedések bevezetése indokolt:

  • Az újbóli munkavégzés megkezdésekor is törekedni kell a fokozatosságra, egyszerre, egyidőben a munkavállalók csökkentett számban történő munkába állítására.
  • Az „open-space” egyterű irodák helyett elsősorban a szeparált néhány fős irodákban történő munkavégzést kell előnyben részesíteni.
  • Csak egészséges emberek álljanak munkába, amennyiben bármilyen megbetegedésre utaló jel jelentkezik a munkavállalónál, orvoshoz kell fordulnia.
  • A belépési pontokon, a szociális blokkokban javasolt a kézmosási és kézfertőtlenítési lehetőség folyamatosan biztosítása.
  • Fokozottan kell ügyelni a létesítmény tisztaságára, elegendő számban és mennyiségben rendelkezésre kell állnia vírusölő hatású (virucid) kézfertőtlenítő-szernek, valamint szintén virucid hatású mosogatószernek, felület-fertőtlenítőszernek és takarítószernek.
  • A különféle légtechnikai eszközök növelhetik a kockázatot a levegő keverésével, a vírusos cseppek lebegtetésével, valamint a kórokozó szállításával.  A mesterséges szellőztetés helyett, a megelőzés érdekében ezért javasolt a természetes szellőztetés alkalmazása.
  • Lehetőség szerint kerülni kell a rendezvények, értekezletek, jelenléti oktatások tartását.

A munkahelyi éttermek megnyitását követően is indokolt pár szabály betartása.

  • Kerülni kell, hogy az étteremben a dolgozók összezsúfolódjanak, ezt az asztalok között 2 méter távolság biztosításával, a sorban állás elkerülésével, és a távolságok sorban álláskori megtartásával lehet elérni.
  • A rendelkezésre álló információk szerint a koronavírus +60°C felett jellemzően elpusztul, ezért ajánlott a biztonságos hőkezeléssel készíthető ételek étlapon tartása.
  • Az étteremben az asztalokon elhelyezett, „közhasználatú” eszközök (pl. só- és borsszóró, ecetes üvegek stb.) tisztántartására, fertőtlenítésére fokozottan kell figyelni. A pénzkezelést és az élelmiszer kezelést pedig fontos, hogy külön személy végezze.

Munkahelyi sporttevékenység, edzőtermek újraindítása csak abban az esetben javasolt, ha az alkalmazott mozgásformák esetén biztosított a dolgozók közötti kb. 2 m távolság. Lehetőleg az amúgy is egy légtérben, egy irodában tartózkodók használják együtt az edzőtermet.

További előírásokról a Nemzei Népegészségügyi Központ közleményéből tájékozódhat.