Mennyi idő alatt hatnak a leggyakoribb fertőtlenítőszerek?

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Valószínűleg még soha nem fogytak ilyen jól a kézfertőtlenítők és a takarítószerek a boltokból, mint most. Viszont fontos tisztában lenni azzal, hogy mit tudnak az egyes fertőtlenítőszerek, hogyan kell alkalmazni, és mekkora védelmet remélhetünk ezektől.

Virusmaszk

Virusmaszk

A vírus terjedésének gyorsaságát igazoló japán kísérlet is rávilágított arra, hogy mennyire fontos a kezünknek, illetve a mindennapjaink során használt felületeknek és eszközöknek gyakran ismételt tisztítása.

A higiéniai szabályok fokozott betartása már csak azért is elengedhetetlen, mert a kutatók szerint a vírus a levegőben akár három óráig is életképesnek bizonyult. A műanyagon, a rozsdamentes acél vagy fém felületeken még 72 óra elteltével is fertőzésre alkalmas vírusokat találtak. Egy újabb precíz vizsgálat szerint műanyag flakon felületén a vírus kilenc nap elteltével is azonosítható volt. Kartonpapíron, italos kartondobozokon és könyveken 1-4 napig is életben maradt. Ausztrál tudósok szerint pedig 20°C-on akár 28 napig is fertőzőképes lehet a vírus a bankjegyeken és mobiltelefonok képernyőin, ezenkívül üveg, acél és papír felületeken is.

Alapvetően kétféle fertőtlenítőszer létezik: alkoholos és nem alkoholos. Kijelenthető, hogy az alkoholos fertőtlenítők hatékonyabbak a nem alkoholos változatoknál. Viszont töménynek kell lenniük: bennük az alkoholtartalomnak mindenképpen meg kell haladnia a 60 százalékot, de inkább a 70-et. 

A felületek 70 százalékos alkohollal vagy hypo-val való tisztítása pár percen belül elpusztítja a koronavírust - derült ki az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) tájékoztatásából. A 62-71 százalékban alkoholt (etanolt) tartalmazó szerek, a 0,5 százalékos hidrogén-peroxid, illetve a 0,1 %-os hypo-oldat már 1 perc alatt is jelentősen csökkentik a vírusok számát. Egyéb biocid hatóanyagoknál ekkora mértékű hatás nem tapasztalható. 

A fertőtlenítőszerek hatékonysága az alkalmazott behatási időtől és a töménységtől is függ. A behatási idő azt jelenti, hogy mennyi idő után fejti ki a fertőtlenítőszer a hatását. A megfelelő hatékonyság érdekében ezeknek a betartása elengedhetetlen. Míg az alkoholos felületfertőtlenítőket jellemzően hígítás nélkül kell alkalmazni, addig a hyponál 0,1%-os oldatot kell használni.  

Az egyes szerek hígításáról bővebben a Nemzeti Népegészségügyi Központ kiadványából tájékozódhat.

Vásárlás alkalmával mindig ellenőrizni kell a kiválasztott termékek címkéjét, hogy az a vírusok elpusztítására alkalmas-e. Lényeges, hogy csak olyan terméket vásároljunk, amelynek címkéjén a termék vírusölő (virucid) hatása fel van tüntetve. 

Ha a gyakran használt felületeket naponta egyszer letakarítjuk, azzal hozzájárulhatunk a fertőzés terjedésének megakadályozásához. 
Ha nem állnak rendelkezésünkre a fent említett szerek, akkor szappanos vagy mosogatószeres víz is megteszi. Habár ez nem pusztítja el az összes kórokozót, hatékony lehet a koronavírus és bizonyos baktériumok felületekről történő eltávolításában. 

A felületek tisztítása mellett a vírusterjedés elkerülésének egyik legfontosabb módja a rendszeres és alapos, legalább 30-40 másodpercig tartó szappanos kézmosás. A szappannak önmagában is kórokozó-gyérítő hatása van, a természetes zsírréteg eltávolításával megakadályozza a kórokozók megtapadását és felszaporodását a megtisztított bőrfelületen.

Ha nincs lehetőség a kézmosásra, akkor a kézfertőtlenítők is hatékonyak, de nem helyettesíthetik a kézmosást. Természetesen nem mindegy, hogy hogyan alkalmazzuk a kézfertőtlenítőt. Először is eleget kell belőle felvinnünk a kezünkre, hogy annak teljes felületét egyenletesen befedje. A címkén feltüntetett mennyiségű kézfertőtlenítőt használjunk, és addig dörzsöljük vele a kezünket, míg meg nem szárad (elpárolog az alkohol). Aki azt gondolja, hogy a kézfertőtlenítők távol tartják a kórokozókat, azoknak rossz hírrel szolgál egy felmérés: valójában mindössze két percig tart a hatásuk.

Tehát a fertőtlenítőszerek (és általában a kézmosás) hatása csak visszamenőleges hatályú. Vagyis a kezünkre került kórokozókat elpusztítják, de semmiképpen sem akadályozzák meg, hogy a kézmosás után akár azonnal újabb vírusok telepedjenek meg a kezünkön.