Már a 444.hu is beszámolt arról a kísérletről, amelyben szakértők segítségével modellezték a koronavírus-fertőzés lehetséges terjedését.
A helyi japán közmédia bemutatta, hogy miért a tengeri szállodahajók voltak a járvány terjesztésének gócpontjai, illetve azt, hogy mire számíthat az ember, ha olyan szállodában lakik, ahol svédasztalos az étkezés.
Az étkező helyszínén lévő 10 résztvevő közül egyikük volt a vírusgazda, aki a fikció szerint a tenyerébe köhögött. A nyállal odaragadt koronavírusokat a tenyerére kent, UV-fényben világító festékkel helyettesítették. Meglepő, hogy a "vírus" fél óra leforgása alatt az összes résztvevő kezére rákerült, hárman pedig az arcukat is összekenték vele.
Kiszámítható módon az étkezéshez használt eszközök is érintettek lettek a vírussal. A való életben tehát ezek sűrű tisztogatása, illetve az evőeszközök sűrű cseréje lehet a megoldás.