Kilenc napig is fertőzőképes lehet a koronavírus

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Májusban még 72 óra volt a csúcs. Az ominózus tárgy akkor egy műanyag szék felülete volt. Most egy műanyag flakon felületén született a rekord.

Virusmaszk

Virusmaszk

Miközben a spray aeroszoljában a vírus csak 3 órán keresztül maradt életben, annak műanyag flakonján kilenc nap elteltével is azonosítható volt. A koronavírus túlélőképességét vizsgáló precíz vizsgálat azt találta, hogy a rozsdamentes acél konyhakés pengéjén 48 órán keresztül, kartonpapíron, italos kartondobozok és könyvek felületén 1-4 napig bírja a gyűrődést.

A régi textiles borítókon hosszabb ideig vegetált a kórokozó. Nyers fán négy napig, kezelt felületeken, például bútorok felszínén akár hat napig is tudtak vírust detektálni. A textil szövetek (pl. párnahuzat, vászon ing) különösen jól kötődnek a SARS-CoV-2 vírushoz, de az üvegfelületeket is szereti. Ablakon öt nap elteltével is találtak fertőzésre alkalmas vírust. 

Hogy mivel érdemes fertőtleníteni, az a felület és a kórokozó kölcsönhatásától is függ. Nem minden kórokozót lehet bármely fertőtlenítéssel eltávolítani: az alkoholos szerek például csak 80 százalékos töménységtől hatásosak. Ózonnal dúsított levegővel, ezüstgőzzel, vagy vákuummal szinte tökéletesen sterilizálhatunk,  viszont ezek a szerek rendkívül sokba kerülnek. 

A teljes cikk az index.hu oldalán olvasható.