Orbán Viktor: Nem állhat le az ország

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Készüljünk fel arra, hogy a megbetegedések száma tovább fog nőni, de a sikerességet a megmentett életek számában lehet majd lemérni. Minden országban emelkedni fog a betegek száma, a jól védekező országokban viszont a kormányok meg fogják tudni védeni az emberek életét - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az m1-en sugárzott interjújában. Megerősítette, hogy amíg nem kezd jelentősen emelkedni a halálesetek száma, fel sem merül az iskolák bezárása.

Virusmaszk

Virusmaszk

Nem akarunk kijárási tilalmat, nem akarunk digitális iskolát, normális életkereteket szeretnénk" - magyarázta. "Ehhez viszont az kell, hogy az emberek betartsák a kevés biztonsági intézkedést: viseljük a maszkot, ahol kell, nem kell megszegni a látogatási tilalmakat.

A boltokban is maszkot kell viselni, s ha egy üzlet nem tartja be a szabályokat, akkor azt a boltot be kell zárni. Védelmi szabályokat hoztunk, ezeket a szabályokat a többi ember érdekében is be kell tartani és az emberek joggal várják el, hogy akár a rendőrség tartassa be az előírásokat" - magyarázta. Hangsúlyozta, a nemzeti konzultációból is kiderült, hogy az emberek nem akarják bezárni az iskolákat, így most az lesz, hogy egyes osztályokat zárnak be, azokat, ahol megjelenik a vírus. Orbán Viktor szerint tavasszal azért zárták be az oktatási intézményeket, mert akkor még nem lehet tudni, mekkora kárt okoz a koronavírus.

Orbán Viktor a délelőtt folyamán részt vett az Operatív Törzs ülésén, s bejelentette: október 1-től kötelező lesz az iskolába való belépés előtt hőmérsékletvizsgálatot végezni. Azt is elmondta, hogy Magyarországon jelenleg több mint tízezer szabad kórházi ágy van. Az Operatív Törzs tagjaival folytatott tárgyalás után a kormányfő a gazdasági élet szereplőivel találkozott.

A teljes cikk a hvg.hu oldalán olvasható.