Tájékoztatás a sportedzések során betartandó járványügyi megelőző szabályokról

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Május 4-től az új rendelet értelmében nézők nélkül, zárt körülmények között hazánk egész területén megengengedett a sportrendezvények újbóli megtartása, valamint az edzéseken való részvétel.

Virusmaszk

Virusmaszk

Ezért a Nemzei Népegészségügyi Központ összegyűjtötte azokat a koronavírus (COVID-19) okozta járvány terjedését megakadályozó járványügyi szabályokat, melyek betartására a sporttevékenységek során is kiemelt figyelmet kell fordítani - melyek a következők:

Mivel a járvány elsősorban direkt módon cseppfertőzéssel terjed, ezért megelőzésképp az edzéseken kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató, magát egészségesnek érző sportoló illetve edző vehet részt. Az idősek veszélyeztetettsége miatt fontos, hogy a sportedzés a 65 év feletti edzők, sportolók részvétele nélkül kerüljön megszervezésre.

Az edzések során kiemelt jelentőségű a személyi higiéne betartása: a gyakori, alapos szappanos kézmosás vagy alkoholos kézfertőtlenítés továbbra is a fertőzés megelőzésének legfontosabb eszköze. Érdemes kerülni a felesleges közvetlen testkontaktust (kézfogás, érintések, pacsi, puszi, stb.), valamint a saját arc, szem, száj érintését is. 

Az edzések előtt és után minden esetben fertőtlenítő takarítás elvégzése szükséges az edzésre szolgáló termekben, a folyosókon és a szociális helységekben, öltözőkben - odafigyelve a kézzel gyakran érintett felületek gyakori és alapos vírusölő hatású szerrel való tisztítására.

A csoportosulások elkerülése végett törekedni kell az edzések során a kb. 1,5-2 méteres védőtávolság folyamatos betartására, illetve előnyben kell részesíteni a kiscsoportos edzéseket. A távolságot nem csak az edzés közben, hanem a mosdókban illetve az öltözőkben is be kell tartani, emiatt a kiscsoportos edzéseket időben eltolva kell megszervezni.

Amennyiben nem megoldható az edzések szabadtéren való lebonyolítása, úgy a zárt térben figyelmet kell fordítani a fokozott és folyamatos szellőztetésre.

Az edzések során használt sporteszközök felületének rendszeres, edzések közötti fertőtlenítése rendkívül fontos, de ha az adott sportág vonatkozásában megoldható, akkor előnyben kell részesíteni a saját sporteszköz használatát.  

További előírásokról a Nemzei Népegészségügyi Központ közleményéből tájékozódhat.