Hogyan védekezhetünk a koronavírus ellen?

Az első és legfontosabb, hogy csökkentsük minimálisra a személyes kontaktusok számát - maradjunk otthon! Amikor mégis muszáj emberek közé mennünk - bevásárlás, munka -, akkor törekedjünk legalább két méter távolságot tartani a többiektől. 

Virusmaszk

Virusmaszk

Hasznos, ha mindig van nálunk egy kis kiszerelésű kézfertőtlenítő. Dörzsöljük be vele a kezünket, ha hozzányúltunk valamihez, amit előttünk más is megfogott! Ha van rá lehetőségünk, viseljünk kesztyűt és maszkot. Ha arcmaszk van rajtunk, biztosan nem nyúlunk a szánkhoz, és másokat se fertőzünk le. Ugyanakkor ügyeljünk a keresztfertőzés elkerülésére!

Miután hazaérkeztünk, azonnal mossunk kezet: a WHO ajánlásának megfelelően ne csak a tenyerünket, hanem a kézfejünket, és az ujjaink közötti részt is alaposan mossuk meg - lehetőség szerint kézfertőtlenítővel. 

A kezünkön kívül máshol is jelen lehet a vírus, ezért hazaérkezés után érdemes ruhát cserélni, hiszen azon is megmaradhatnak a vírusok - akár 24 óráig.

A gyakori kézmosás akkor is hasznos, ha el sem hagytuk el házat, hiszen a tárgyakról is a kezünkre kerülhetnek a vírusok. 

Melyek a leggyakoribb vírushordozók?

Mivel a vírus a használati tárgyakon akár több napig is képes életben maradni, ezért gyakori fertőtlenítésük vagy cseréjük életbevágó lehet. Különös tekintettel azokra, amiket sokat használunk.

Tipikusan ilyen használati tárgyak:

  • kulcsok,
  • mobiltelefon, 
  • szemüveg,
  • evőeszközök, 
  • poharak, 
  • fogkefe,
  • távirányító,
  • billentyűzet,
  • és minden, ami kintről jön.

Az egyébként is gyakran cserélendő dolgokat érdemes a jelenlegi helyzetben még gyakrabban cserélni:

  • papírzsebkendő,
  • mosogatószivacs,
  • törlőkendő,
  • szájmaszk,
  • gumikesztyű, stb.

Amit viszont nincs módunk gyakran cserélni, azokat fontos fertőtleníteni, ehhez a következő módokat ajánljuk:

  • Fertőtlenítő vagy zsíroldó tisztítószer, 
  • mosás minél magasabb hőfokon,
  • sütés vagy főzés - igen, bizonyos tárgyak esetében megoldható, hogy forró vízben kifőzzük őket, vagy a sütőben fertőtlenítsük (ez esetben magát a sütőt, és a fazekat is érdemes utána fertőtleníteni)
  • legalább 70%-os alkohol. 

A lakás fertőtlenítése

Járvány idején a lakást is kénytelenek vagyunk gyakrabban és alaposabban fertőtleníteni. Amihez napi rendszerességgel hozzáérünk, azt naponta.

Tipikusan ilyenek:

  • kilincsek,
  • kapcsolók,
  • fogasok, 
  • ajtók,
  • bútorok,
  • csapok, 
  • kád és tusoló, 
  • valamint a WC.

Társasházak fertőtlenítése

Míg egy magánház esetén csak magunkra kell figyelni, addig a társasházban egy egész közösség egészségére kell vigyázni. Emiatt a jelenlegi helyzetben még fontosabbá válik a közös terek tisztán tartása és gyakori fertőtlenítése:

  • bejárati ajtó,
  • kapucsengő,
  • postaláda,
  • korlát,
  • lift kívül-belül,
  • tárolók,
  • ajtók,
  • kapcsolók, stb.

Ezekhez naponta akár 50-60 ember is hozzá érhet, ami rendkívüli mértékben növelheti a fertőzésveszélyt, ezért elengedhetetlen a mindennapos takarításuk és fertőtlenítésük valamilyen vírusölő tisztítószerrel.

A fertőtlenítést követően a takarításhoz használt eszközöket - vödör, felmosó - is érdemes fertőtleníteni, hiszen a vírus ezek felületén is megtapadhat. 

A családi házak esetén az udvaron nem kell olyan szigorú szabályokat betartani, hiszen ott csak az egy háztartásban élők tartózkodnak, ezzel szemben a társasházak közös tereiben - közös udvar, tároló, gang - ugyanazokat a szabályokat érdemes betartani, mintha az utcára mennénk.

Források