Tanácsok társasházak és közös képviselők számára a COVID-19 járvány idején

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Lakáson belül is fontos a gyakori fertőtlenítés a járvány idején. A társasházak közös helyiségeiben ez talán még fontosabb, hiszen itt naponta akár több tucat ember is megfordul.

Virusmaszk

Virusmaszk

A Nemzeti Népegészségügyi Központ is kiemelt figyelmet fordít a társasházakra, melynek részeként egy külön tájékoztatót is kiadott a számukra.

Fertőtlenítés a társasházban

A koronavírus cseppfertőződéssel terjed, ennek leggyakoribb formája, hogy a vírus köhögéssel vagy tüsszentéssel a különféle felületekre kerül, ahol akár napokig is életképes marad. Ezért kell most a társasházakban vírusölő tisztítószerekkel takarítani.

A vírus bizonyos mennyiségű (0,2-0,5 mg/l) szabad klórban gyorsan elpusztul, ezért a fertőtlenítés során használjunk Na-hipokloritot, ismertebb nevén hypot. (Ezek a szerek koncentrációjukban eltérhetnek egymástól, így mindig tartsuk be a címkén szereplő felhasználási utasításokat.)

A klórálló felületeknél nyugodtan használjuk a Na-hipoklorit oldat 90 g/l fertőtlenítőszer 2%-os oldatát; ez mindössze húsz perc alatt képes elpusztítani a vírusokat (1%-os oldat esetén ehhez harminc perc szükséges).

A klórérzékeny felületek esetén peroxovegyületek használata a legjobb megoldás. A társasházak vizes blokkjaiban a klórálló padló és falburkolatok fertőtlenítésére a klórtartalmú készítmények is alkalmazhatók.

Természetesen a társasház minden szegletét érdemes alaposan letakarítani, vannak azonban olyan részek, melyek fertőtlenítése kiemelten fontos:

  • kilincsek,
  • kapucsengő,
  • lifthívó gomb,
  • villanykapcsolók,
  • korlátok,
  • lift, beleértve a padlót és a falat is.

Ezeket a területeket lehetőség szerint naponta többször, de napi egyszer feltétlenül fertőtleníteni kell. A fertőtlenítés mellett fontos a zárt helyiségek gyakori átszellőztetése is.

Ahol a takarítás a lakók feladata, a közös képviselőnek kell biztosítani az ehhez szükséges eszközöket: megfelelő hatékonyságú virucid tisztítószer, gumikesztyű, felmosó, vödör. A takarítás után magukat az eszközöket is fertőtlenítsük le.

A vírus terjedésének megakadályozására jó gyakorlat lehet, ha a társasházak bejáratánál alkoholos kézfertőtlenítőszer adagolót helyezünk ki.

A társasházak udvarai továbbra is használhatóak, azonban itt is kerüljük a szoros kontaktus (1,5 méter közelség) kialakulását.

Teendők házi karantén esetén

Azon személyek, akik külföldről érkeznek haza, vagy igazolt fertőzött személlyel kerültek szoros kontaktusba, házi karanténba kerülnek, melynek időtartama 10 nap. A házi karantént elhagyni tilos, kivéve, amikor a járványügyi megfigyelés alá vont személy PCR teszt mintavételre megy, illetve egészségügyi ellátásra szorul. A házi karanténra vonatkozó előírások betartását a rendőrség munkatársai naponta akár többször is ellenőrizhetik. 

  • Ha a COVID-19 tüneteit észlelik magukon, értesíteniük kell háziorvosukat.
  • A bejárati ajtóra ki kell helyezniük a hatósági karantént jelző piros lapot.
  • A karanténba lévők számára jutatott élelmiszert, és egyéb szükséges felszerelést kizárólag a kilincsre akasztva lehet hozzájuk eljuttatni, tilos a személyes érintkezés.
  • A karantén alatt lévő lakásból a háztartási hulladékot dupla szemetes zsákban elhelyezve kell elszállítani.

Beteg előfordulása a társasházban

Azon koronavírus fertőzött személy, akinek tünetei enyhék, gyógyulásig otthonában tartózkodhat, amennyiben elkülöníthető az ingatlanban élő más személyektől. A beteg személlyel kapcsolatos teendők megegyeznek a házi karanténban élők esetén leírtakkal.

Az NNK teljes tájékoztatója a linkre kattintva elolvasható.