Tanácsok társasházak és közös képviselők számára a COVID-19 járványidején

Lakáson belül is fontos a gyakori fertőtlenítés járvány idején. A társasházak közös helyiségeiben ez talán még fontosabb, hiszen itt naponta akár több tucat ember is megfordul.

Virusmaszk

Virusmaszk

A Nemzeti Népegészségügyi Központ is kiemelt figyelmet fordít a társasházakra, melynek részeként egy külön tájékoztatót is kiadott a számukra.

Fertőtlenítés a társasházban

A koronavírus cseppfertőződéssel terjed, ennek leggyakoribb formája, hogy a vírus köhögéssel vagy tüsszentéssel a különféle felületekre kerül, ahol akár napokig is életképes marad. Ezért kell most a társasházakban vírusölő tisztítószerekkel takarítani.

A vírus bizonyos mennyiségű (0,2-0,5 mg/l) szabad klórban gyorsan elpusztul, ezért a fertőtlenítés során használjunk Na-hipokloritot, ismertebb nevén hypot. (Ezek a szerek koncentrációjukban eltérhetnek egymástól, így mindig tartsuk be a címkén szereplő felhasználási utasításokat.)

A klórálló felületeknél nyugodtan használjuk a Na-hipoklorit oldat 90 g/l fertőtlenítőszer 2%-os oldatát; ez mindössze húsz perc alatt képes elpusztítani a vírusokat (1%-os oldat esetén ehhez harminc perc szükséges).

A klórérzékeny felületek esetén peroxovegyületek használata a legjobb megoldás.

Természetesen a társasház minden szegletét érdemes alaposan letakarítani, vannak azonban olyan részek, melyek fertőtlenítése kiemelten fontos:

  • kilincsek,
  • kapucsengő,
  • lifthívó gomb,
  • villanykapcsolók,
  • korlátok,
  • lift, beleértve a padlóját is.

Ezeket a területeket lehetőség szerint naponta többször, de napi egyszer feltétlenül fertőtleníteni kell. A fertőtlenítés mellett fontos a zárt helyiségek gyakori átszellőztetése is.

Ahol a takarítás a lakók feladata, a közös képviselőnek kell biztosítani az ehhez szükséges eszközöket: megfelelő hatékonyságú virucid tisztítószer, gumikesztyű, felmosó, vödör.

A takarítás után magukat az eszközöket is fertőtlenítsük le.

Teendők házi karantén esetén

Akik külföldről érkeztek haza, vagy érintkeztek igazoltan koronavírussal fertőzött személlyel 14 napot házi karanténban kötelesek tölteni. Ez idő alatt otthonukat szigorúan tilos elhagyniuk, ezt a rendőrség akár naponta többször is ellenőrizheti.

  • Ha a COVID-19 tüneteit észlelik magukon, értesíteniük kell háziorvosukat.
  • A bejárati ajtóra ki kell helyezniük a hatósági karantént jelző piros lapot.
  • A karanténba lévők számára jutatott élelmiszert, és egyéb szükséges felszerelést kizárólag a kilincsre akasztva lehet hozzájuk eljuttatni, tilos a személyes érintkezés.
  • A karantén alatt lévő lakásból a háztartási hulladékot dupla szemetes zsákban elhelyezve kell elszállítani.

Az NNK teljes tájékoztatója a linkre kattintva elolvasható.