A fertőtlenítő kézmosás helyes menete

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Amíg tart az új koronavírus-járvány, addig gyakran, jó alaposan, szappannal, és legalább 40-60 másodpercig kellene kezet mosnunk.

Virusmaszk

Virusmaszk

Jó-jó, de mit lehet egy percig csinálni, miközben kezet mosunk? Mutatjuk.

helyes kézmosás lépései

A kép nagy méretben letölthető PDF formátumban a koronavirus.gov.hu-ról, ide kattintva »

Most pedig nézzük a helyes kézmosás lépéseit

1. Nedvesítsük be a kezünket langyos vízzel.

2. Adagoljunk a tenyerünkbe megfelelő mennyiségű folyékony szappant - vagy egyéb folyékony tisztítószert. Jó, ha ehhez a szappanadagolót minél kisebb felületen kell megérintenünk. Ha hagyományos szappant használunk, akkor azt a kézmosást követően mossuk el.

3. Alaposan dörzsöljük össze a tenyereinket.

4. Majd az egyik tenyerünkkel dörzsöljük meg a másik kezünk kézfejét úgy, hogy az ujjak közötti részhez is odaérjünk. Ezt ismételjük meg váltott kézzel is.

5. Ismét dörzsöljük össze a két tenyerünket, most azonban úgy, hogy az ujjainkat összekulcsoljuk.

6. Az egyik kezünk tenyerével dörzsöljük meg a másik kezünk ujjainak hátát, úgy hogy az ujjakat összekapcsoljuk. Ezt váltott kézzel megismételjük.

7. Ezután a hüvelykujj tisztítása következik még pedig úgy, hogy a tenyerünkbe vesszük és körkörös mozdulatokkal dörzsöljük. Ugyanezt megismételjük a másik kezünkkel is.

8. Az egyik kezünk ujjbegyeit körkörös mozdulatokkal dörzsöljük a másik kezünk tenyeréhez. Tegyük ugyanezt a másik kezünkkel is.

9. Folyóvízzel alaposan öblítsük le a kezünket.

10. Töröljük szárazra egyszer használatos papírtörlővel.

11. Végül egy papírtörlő segítségével zárjuk el a csapot és tisztítsuk meg a szappanadagolót, hogy a kezeink biztonságban maradjanak.

Ha szappan helyett folyékony kézfertőtlenítőt használunk, akkor nem szükséges öblítést végezni, de a kézmosás többi lépését a fentiek alapján tartsuk be.

Az alapos kézmosás menete ebben a videóban jól megfigyelhető: