Teendők koronavírusos tünetek észlelése esetén

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Koronavírusos tünetek esetén a legelső és legfontosabb teendőnk, hogy semmiképpen se menjünk közösségbe, hanem maradjunk otthon. Amennyiben állapotunk súlyossága nem igényli - nehézlégzés, fulladás, tüdőgyulladás -, kórházba se kell mennünk. Önkéntes karanténban is átvészelhetjük ezt az időszakot.

Virusmaszk

Virusmaszk

Háziorvosunkat telefonon tájékoztassuk, ne személyesen! Ő alaposan ki fog kérdezni minket. Ha úgy ítéli meg, akkor mentőt küldhet mintavétel céljából, és intézkedni fog a helyi járványügyi hatóságnál. Kórházba csak a valóban kórházi ellátást igénylőket fogják szállítani.

Jó tudni, hogy a koronavírussal fertőzöttek 80 százaléka szinte tünetmentesen, bármely speciális kezelés nélkül felépül a betegségből. 10 százalékuk produkál enyhe tüneteket. A fennmaradó 10 százalék az, akiknek súlyos tüneteik vannak. Ők akár kórházi ápolásra is szorulhatnak. Közülük kerülnek lélegeztetőgépre a legyengült immunrendszerrel, krónikus betegségekkel küzdő, jellemzően idősek, akik sajnos bele is halhatnak egy meggondolatlanságból vagy felelőtlenségből elkapott koronavírus-fertőzésbe.

A leginkább veszélyeztetett, idős korosztály megóvása érdekében, aki koronavírusos tüneteket produkál, feltétlenül tartsa be ezeket a szabályokat az otthoni karanténban:

  • maradjon otthon, ne menjen közösségbe, dolgozni, bevásárolni!
  • ne fogadjon vendégeket, látogatókat!
  • családtagjaitól - főleg az idősektől - feltétlen tartson távolságot!
  • saját szobában különítse el magát a többiektől!
  • állandóan viseljen arcmaszkot!
  • mielőtt átmenne egy közös használatú helyiségbe (WC, fürdőszoba, kert, erkély, stb.), alaposan mosson szappanos vízzel kezet!
  • minden használati tárgya - evőeszköz, ruha, törülköző, tisztálkodószerek, stb. - legyen számára elkülönítve, ill. külön kezelve!
  • amihez csak hozzáérhet a közös használatú helyiségekben, azokat fertőtlenítsük, akár naponta többször is: kulcs, kilincs, ablak, ajtó, kapcsolók, csapok, hűtőajtó, szemüveg, távirányító, telefon, laptop, sörbontó, stb.
  • szennyesét külön tároljuk és elkülönítve mossuk!
  • szennyezett maszkot, gumikesztyűt, zsebkendőt külön szemetesbe gyűjtsük, és dupla zsákba helyezve dobjuk ki a szemétgyűjtő konténerbe!
  • ügyeljünk a gyakori szellőztetésre - a vírus aeroszolként akár több napig képes a levegőben lebegni!
  • ügyeljünk a keresztfertőzés elkerülésére!

Az egy háztartásban élő családtagok számára a keresztfertőződés jelenti a legnagyobb veszélyt. Hiába próbálunk tudatosak lenni, és viseljük az orvosi szájmaszkot és gumikesztyűt, ezeken keresztül is megfertőződhetünk. Na nem közvetlenül, hanem egy közvetítőn keresztül. Például úgy, ha egy fertőzött gumikesztyűvel fogjuk meg a telefont, távirányítót vagy az evőeszközt.

Tegyük fel, hogy az ágyban fekvő betegünk saját elkülönített szobájában nézi a tévét, pörgeti a telefonján a Facebook-ot, miközben sebészi maszkot és gumikesztyűt is visel. Jön az inger, jön, egyre közelít, majd tüsszent, és kifújja az orrát. Lecseréli az arcmaszkot, átkapcsol egy másik adóra, tovább pörgeti a Facebook-ot.

Sikerült megakadályozni, hogy a vírus átkerüljön máshova? Sajnos nem. A vírus potenciálisan rajta lehet a telefonján és a távirányítón annak ellenére, hogy a betegünk mindvégig orvosi maszkot és gumikesztyűt viselt. Innen pedig már csak egy lépés, hogy a magát szintén körültekintőnek tartó családtag a saját gumikesztyűjére "átvegye" a vírust, amivel ha hozzáér a saját telefonjához, vagy egy csaphoz, villanykapcsolóhoz, akkor onnan már átkerülhet rá is, és másra is.

Ez nem jelenti azt, hogy ne lenne értelme maszkot és kesztyűt hordani. Nem, éppen ellenkezőleg! Amennyiben nincs rajtunk arcmaszk és gumikesztyű, a vírust gyakorlatilag akadálytalanul adjuk át egymásnak - akár egyetlen tüsszentés után.

Vigyázzunk magunkra és egymásra!

Források