COVID-járvány: ezt kellett volna máshogy csinálni a szakértő szerint

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Nagy-Britanniában 2020. március 23-án rendelték el először az országos zárlatot, az új típusú koronavírus terjedésének megfékezése érdekében. Ezt azonban már hetekkel korábban meg kellett volna tenniük – mondta a járvány előzményeinek, következményeinek és kormányzati kezelési módjának feltárását célzó brit vizsgálattal kapcsolatban Matt Hancock, volt egészségügyi miniszter.

Virusmaszk

Virusmaszk

A nyáron kezdődött vizsgálat – amelyet Heather Hallett, az angol fellebbviteli bíróság nyugalmazott bírája vezet – várhatóan 2026-ig tart majd, és több különálló részből (modulból) áll. A második vizsgálati modul egyik napja Hancock meghallgatásával telt. A volt miniszter – aki a brit koronavírus-járvány elhatalmasodásának idején a londoni egészségügyi tárca élén állt – kijelentette, hogy a zárlatot a március 23-ai időpontnál három héttel korábban kellett volna elrendelni, mivel ezzel „sok-sok emberéletet lehetett volna megmenteni”.

Hozzátette, ő és minisztériuma már 2020 januárjának közepétől megpróbálta ráébreszteni a kormányt a koronavírus terjedése okozta probléma súlyosságára, de a tárcának folyamatosan ”„mérgező légkörben” kellett dolgoznia, és más minisztériumok munkáját is el kellett végeznie, például az iskolák bezárása ügyében.

A teljes cikk elérhető a hazipatika.com-on, idekattintva »