Kiderült, mi védi a gyerekeket a koronavírus-fertőzés ellen

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

A berlini DKFZ rákkutató központ kutatói kiderítették, mi okozza, hogy nehezebben terjed a gyerekek körében a koronavírus.

Virusmaszk

Virusmaszk

A 2020 folyamán világméretűvé szélesedő SARS-CoV-2-járvány során ismertté váltak a vírus okozta betegséget súlyosbító faktorok: a magas vérnyomás, a túlsúly, a cukorbetegség és a szívbetegség. A kockázati tényezők közé tartozott az életkor is, mivel megfigyelhető volt, hogy a gyerekek és serdülők kevesebb tünettel és gyorsabban vészelték át a fertőzést, miközben a halálozás aránya exponenciálisan nőtt az életkor előrehaladtával.

A német kutatók megállapítása szerint az életkortól függő eltérés fő oka, hogy a felső légutakban sokkal aktívabb az immunrendszer gyerekeknél. A DKFZ munkatársai már 2022-ben megfigyelték, hogy a gyerekek nyálkahártyáján a hámszövet sejtjei folyamatosan készenléti állapotban vannak.

Sokkal nagyobb mennyiségben vannak jelen azok a fehérjék, amelyek azonosítják a vírus betolakodó fehérjéit, és aktiválják az interferonválaszt, ennek következtében sokkal gyorsabban ismerik fel a ragályt, és sokkal gyorsabban lépnek fel ellene.

A teljes cikk elérhető az index.hu-n, idekattintva »