Halálos lehet a koronavírus az idősekre, de Magyarországon nem érhetők el a legújabb oltások

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Magyarországon egyelőre nem elérhetők a legújabb Covid-vakcinák, amelyek már az Egyesült Államokban és több európai országban is megkapták a szükséges engedélyt – mondta az InfoRádióban az ELTE Természettudományi Karának dékánja. Kacskovics Imre immunológus abban bízik, hogy hozzánk is mielőbb megérkeznek ezek a védőoltások, az időseknek azonban addig is érdemes kérniük a rendelkezésre álló vakcinákat.

Virusmaszk

Virusmaszk

Az Európai Bizottság november elején engedélyezte a Novavax által kifejlesztett Nuvaxovid XBB.1.5 nevű koronavírus elleni módosított oltóanyagának alkalmazását az Európai Unióban. Még korábban, szeptemberben pedig két másik – a BioNTech és a Pfizer gyógyszergyár, továbbá a Moderna cég által kifejlesztett – új vakcina alkalmazását is jóváhagyta. A Novavax oltóanyaga az első fehérjealapú adaptált vakcina, amelyet az idei őszi és téli szezonra engedélyeztek. Nemcsak az EU-tagállamokban, hanem az Egyesült Államokban is zöld utat kaptak az új Covid-vakcinák.

Kacskovics Imre azt mondta az InfoRádióban, reméli, mihamarabb mi is megkaphatjuk vagy elérhetjük az új oltóanyagokat, mert véleménye szerint különösen az idősek körében indokolt a rendszeres védőoltás a koronavírus ellen. Az immunológusnak arról nincs információja, hogy az illetékes magyar hatóság mikor és hogyan tervezi forgalomba hozni a legújabb Covid-vakcinákat.

Hozzátette: tudomása szerint a hazai oltópontokon jelenleg olyan vakcinákkal lehet oltakozni, amelyek összekeverve tartalmazzák az eredeti, vuhani vírustörzs és az omikron első típusának részecskéit. Mint fogalmazott: ez „nem tökéletes”, ugyanakkor a rendkívül gyorsan mutálódó koronavírus miatt „nagyon nehéz olyan vakcinát készíteni, ami pontosan leköveti a vírusvariánsokat”. Kacskovics Imre úgy tudja, valamilyen szinten a korábbi vakcinák is nyújtanak egyfajta keresztvédettséget, így „biztosan megelőzhető velük a súlyosabb megbetegedés.

A teljes cikk elérhető a portfolio.hu-n, idekattintva »