Az egyik leghatásosabb Covid-gyógyszer, ami csökkenti a halál kockázatát, mégis alig szedik az amerikaiak

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

A koronavírus-járvány nem tűnt el, és ha már nem is erről szólnak a vezető hírek, azért világszerte még mindig sok áldozatot szed. Az elmúlt pár év nemcsak a vakcinák fejlesztéséről szólt, hanem a koronavírus tüneteit enyhítő gyógyszerek kikísérletezéséről is. Több gyógyszer is alkalmazásban van, de az Egyesült Államokban pont annak az antivirális szernek a használatától ódzkodnak leginkább, amely a súlyos tünetek megjelenését akadályozza meg, és a halálos megbetegedés kockázatát is jelentősen csökkenti.

Virusmaszk

Virusmaszk

Az Egyesült Államokban hetente körülbelül 1500-an halnak meg a Covid miatt, de csak kevesen szednek a nagy hatékonyságú, nirmatrelvir és a ritonavir hatóanyagra építő Paxlovidból.

Az amerikai állami egészségügyi kutatóintézet (NIH) egyik tanulmánya egymillió olyan covidost vizsgált, akik alapbetegségeik vagy egészségi állapotuk miatt magas kockázatúnak számítottak. Nekik csak körülbelül 15 százalékuk vette be a gyógyszert. Ha legalább a felük kapott volna Paxlovidot, legalább 48 ezer haláleset megelőzhető lett volna, és 135 ezerrel kevesebben kerültek volna kórházba a tanulmány szerint. Egy másik kutatás korábban arra jutott, hogy a gyógyszer több mint 70 százalékkal csökkentette a halálozás kockázatát a nagy rizikófaktorú betegek, 65 évnél idősebbek körében.

A New York Times azt írta, hogy ezek az emberek nem azért nem szedtek, kaptak Paxlovidot, mert ne tudtak volna róla, hanem sokkal inkább az orvosokon múlt, akik féltek felírni a szert, attól tartva, hogy más gyógyszerekkel kölcsönhatásba lépve csak bajt okoz. Az elutasítottság másik oka pedig a gyógyszer lenyelése után jelentkező fémes íz.

A teljes cikk elérhető a telex.hu-n, idekattintva »