Súlyos kutatási eredmény jelent meg a hosszú Covidról

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Az amszterdami VU egyetem kutatói egy nemrég végzett terheléses tesztet követően megállapították, hogy a hosszú Covidban szenvedők terhelhetősége jóval alacsonyabb volt az egészségesebb alanyoknál, ráadásul a betegeknél jóval nagyobb valószínűséggel fordult elő súlyos szövetkárosodás a begyűjtött minták alapján - számolt be a Bloomberg.

Virusmaszk

Virusmaszk

A kutatás során 25 hosszú Covidban szenvedő beteget és 21 egészséges, úgynevezett "kontrollszemélyt" vetettek alá 8-12 percen keresztül nagy intenzitású kerékpározásnak, melyet követően a résztvevők vér- és izombiopsziamintákat adtak a terheléses vizsgálat előtt és után, hogy azonosítani tudják azokat a biológiai változásokat, amelyek magyarázatot adhatnak a betegek tartós, legyengítő tüneteire.

A résztvevők felső lábszárizmából gyűjtött edzés utáni szövetek elemzése során a betegeknél a kontrollcsoporthoz képest nagyobb valószínűséggel fordultak elő a súlyos szövetkárosodás jelei, beleértve az elhaló izomrostokat, a gyulladást és az anyagcserezavarokat.

A betegek izomzatában az amiloidtartalmú lerakódások is fokozottan felhalmozódtak, amit más vizsgálatok a hosszú Covidban szenvedők ereiben is megfigyeltek.

A teljes cikk elérhető a portfolio.hu-n, idekattintva »