Hamarosan lecseng a koronavírus-járvány, de utána sem lélegezhetünk fel

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Hiába csökken a koronavírus örökítőanyagának szennyvízben mért koncentrációja, a légzőszervi megbetegedések időszaka legkorábban március végén érhet véget. Rusvai Miklós szerint a jelenlegi járványhullám fő felelőse a koronavírus, amelynek helyét hamarosan az influenzavírus veheti át, mint a légzőszervi megbetegedések legfőbb okozója. Az MTA doktora úgy véli, túl későn kezdtük meg az oltási programot, miközben az új variánsok új tüneteket okozva egyre tökéletesebben fertőznek.

Virusmaszk

Virusmaszk

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) múlt héten közzétett adatai szerint ismét csökkent a koronavírus örökítőanyagának szennyvízben mért koncentrációja. A mintavételi helyszínek felének esetében stagnáló tendencia mutatkozott, de csökkenést észleltek Békéscsabán, Budapest Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepének ellátási területén, Debrecenben, Kaposváron, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsett, Salgótarjánban és Székesfehérváron, emelkedést egyedül Szekszárdon mértek.

Az NNGYK adatai szerint a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja három helyszínen a magas, a többi 19 mintavételi helyen az emelkedett tartományba esett. Rusvai Miklós, az MTA doktora szerint hiába csökkent a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a járványnak még nem mondhatunk búcsút. Pontos adatok nincsenek arról, hogy a jelenlegi járvány időszakában mennyien fertőződtek meg koronavírussal, de csak az elmúlt egy hétben közel 370 ezer ember fordult légzőszervi megbetegedésekkel a háziorvosokhoz.

A következő hetekben várhatóan nem fog tovább növekedni a koronavírus-fertőzöttek száma. A 370 ezer emberből közel 40 ezren influenzaszerű tünetekkel fordultak orvoshoz. A levett minták 70 százaléka SARS-CoV-2-vírusnak bizonyult, 20 százaléka pedig influenzavírusnak. A jelenlegi járvány kirobbanásáért és fenntartásáért elsősorban a koronavírus tehető felelőssé, annak ellenére, hogy a friss adatok csökkenést mutatnak, miközben nem szabad elfelejteni, hogy az értékek még mindig magasak. A szennyvízben mért adatok elsősorban előrejelzésre adnak lehetőséget. A koronavírus által okozott fertőzések száma csökkenni fog, az influenzavírus miatti megbetegedések száma pedig nőni. Az elmúlt négy hét adatai is azt mutatják, hogy nő az influenzavírusos megbetegedések száma – mondta Rusvai Miklós, aki szerint nagyon ritka, hogy valaki egyszerre fertőződjön meg koronavírussal és influenzavírussal. Ha mégis megtörténik, akkor sem kell súlyosabb megbetegedéssel számolni.

A teljes cikk elérhető az index.hu-n, idekattintva »