Zuhannak a koronavírus-vakcinák értékesítései világszerte

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Zuhannak a koronavírus-vakcinák értékesítései világszerte, a legújabb Pfizer-vakcina és Moderna-vakcina sem kelendő már, az oltakozási hajlandóság mélyponton van. Ez rossz hír a vakcinagyártók befektetőinek, a bevételekkel együtt ugyanis a részvényárfolyamok is esnek, a Pfizer papírjai például már a koronavírus-járvány előtti szinten állnak.

Virusmaszk

Virusmaszk

De a folyamatnak lehet pozitív hozadéka, az erőforrások ugyanis az új fejlesztések felé fordulhatnak, az mRNS-technológiával pedig a Covid-vakcina csak az első lehetett a sorban. Ígéretesek a rák elleni vakcinák, de a legújabb innovációk között van a génterápia, és az elhízás elleni gyógyszerek is - írja a The Wall Street Journal.

Két évvel ezelőtt ilyenkor nagyban tombolt a koronavírus-járvány a világban, felbukkant egy új, aggasztó variáns, ami az omikron nevet kapta, és a járványügyi szakemberek a Covid-vakcinák frissítését szorgalmazták, mert a korábbi oltások már nem biztosítottak megfelelő védettséget. Ez a vakcinagyártók részvényárfolyamát felfelé hajtotta, olyannyira, hogy 2021. november végére a Pfizer piaci kapitalizációja felülmúlta a 300 milliárd dollárt, ami 50 százalékkal magasabb a járvány előtti szintnél, a kis biotechnológiai cég, a Moderna részvényenek árfolyama pedig több mint megtizenötszöröződött ugyanezen időszakban.

A Pfizer volt az első gyógyszergyártó vállalat, amely 100 milliárd dollárt meghaladó éves bevételt ért el, és ez nagyrészt annak volt köszönhető, hogy Covid-vakcináit és antivirális készítményeit világszerte vásárolták a kormányok a járvány közepette.

Most azonban, hogy a világjárványnak vége, a koronavírus-vakcinák és a kezelésükre alkalmazott terápiás készítmények értékesítései összezuhantak.

Az eredmények csökkenése közepette a Pfizer részvényeinek árfolyama jelenleg már alacsonyabban áll, mint a járvány kitörésekor, a Moderna pedig mintegy 100 milliárd dollárt veszített piaci kapitalizációjából az elmúlt két évben, ahogy a bevételek visszaesésével a nyeresége is csökkent. A légúti betegségek elleni vakcinák fejlesztései sem haladnak a legjobban a Modernánál, szeptemberben leállították a kombinált koronavírus–influenza vakcina, valamint a humán metapneumovírus és parainfluenza elleni védőoltások fejlesztését.

A teljes cikk elérhető a portfolio.hu-n, idekattintva »