Itt vannak a koronavírus legújabb mutációi: miért veszélyesek a Pirola és az Eris variánsok?

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Az Eris, azaz EG.5 Covid-mutáció már augusztus óta jelen van Magyarországon, a Pirola, azaz a BA.2.86-variánst még csak a nyáron regisztrálta a WHO, a legtöbb esetet az Egyesült Államokban jelentették, Európában pedig az Egyesült Királyság, Franciaország és Spanyolország területen terjed a vírus októberi adatok szerint. Mindketten a 2021-ben megjelent Omikron szubvariánsai - de mit érdemes még tudni róluk?

Virusmaszk

Virusmaszk

Eris, EG.5

Az Eris ragadványnevét a viszály görög istennője után kapta. Az Omikron leszármazottja, az USA-ban a domináns koronavírus-alvariánsok közé tartozik, több embert fertőz meg, mint bármely addig megjelent törzs, azonban pánikra semmi ok.

Az EG.5-öt először februárban azonosították, magas fertőzőképességét pedig a tüskeprotein-mutációja adja, ez az a része a vírusoknak, ami megkönnyíti a gazdasejtekbe való bejutást. Ez a variáns már az immunrendszer védelmi hálóját jobban ki tudja kerülni, mint a korábbi mutációk. 

Pirola, BA.2.86

A Pirola egy nagy aszteroida után kapta a nevét, amely a Jupiter közelében mozog, és Dániában bukkant fel 2023 nyarán. Különlegessége, hogy tüskefehérjében több mint 30 mutáció található, így elképzelhető, hogy a fertőzött egyének szervezetében lévő antitestek nehezebben tudják felvenni vele a harcot.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a BA.2.86-ot az „érdeklődésre számot tartó variánsok” közé sorolta a benne található mutációk nagy száma miatt, amik tekintetében felülmúlja a „Kraken” (XBB.1.5) és az „Eris” (EG.5) változatokat. Ez azt jelenti, hogy az országoknak jobban meg kell figyelniük, mint a többi törzset, hogy idejekorán észrevegyék, ha fertőzőbbé vagy veszélyesebbé válna.

A teljes cikk elérhető a femina.hu-n, idekattintva »