Ez is a koronavírus hatása: évekig nem jön vissza a korábbi betegek szaglása

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Egy új tanulmány szerint a Covid okozta szaglásvesztés akár három évig is eltarthat, és ez mintegy 28 millió amerikait érint - írta meg a Bloomberg.

Virusmaszk

Virusmaszk

Egy nemrégiben készült tanulmány kimutatta, hogy a szaglás és az ízlelés, amelyet a Covid-19 kulcsfontosságú tüneteiként azonosítottak a világjárvány korai szakaszában, csak sokára térhet vissza. Vagyis mire ezek az alapvető funkciók teljesen visszatérnek, több évet kell várni. A megfigyelések szerint ez az érzékszervi károsodás sok, hosszú ideig Covidban szenvedő egyénnél tartósan fennállt.

A kutatás 100 olyan személyre összpontosított, akik 2020 őszén az olaszországi Triesztben a Covid-19 egy enyhe formáját kapták el. Ezeket a személyeket véletlenszerűen választották ki, és 100 nem fertőzött személlyel együtt vizsgálták őket összehasonlítás céljából három éven keresztül. A fertőzött csoport közel kétharmada számolt be a szaglás és az ízérzékelés zavarairól.

Egy évvel a kezdeti megbetegedés után a fertőzött csoport körülbelül egynegyede még mindig problémákat tapasztalt az ízérzékelésével. A második év végére azonban már minimális különbség volt köztük és a kontrollcsoport között. A JAMA Otolaryngology című szaklapban csütörtökön megjelent tanulmány arra utal, hogy az ízlelési zavarok - amelyek a nyelvben lévő SARS-CoV-2 maradványaira adott immunválasz következtében az ízlelőbimbók károsodásával járnak - gyorsabban megszűnnek, mint a szaglással kapcsolatos problémák.

A Coviddal fertőzöttek több mint egynegyede a fertőzés után két évvel is problémákat tapasztalt a szaglással.

A harmadik évben azonban ez a probléma már nem volt lényegesen gyakoribb, mint a kontrollcsoportban. Ez biztató hír a becslések szerint 28 millió amerikai számára, akik a Covid-fertőzést követően szagláskárosodástól szenvedtek.

A szaglás és az ízlelés Covid miatti elvesztése messze nem csak egy kisebb kellemetlenség; étvágycsökkenéshez vezethet, ami fogyást és depressziót okozhat, valamint akadályozhatja a káros gázok vagy a füst észlelését.

A teljes cikk elérhető a portfolio.hu-n, idekattintva »