Rémisztő felfedezést tettek a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Összefüggést találtak az izraeli Lady Davis Carmel Medical Center kutatói a koronavírus-fertőzés és egy ritka autoimmun betegség kialakulása között – írja a Gizmodót szemlézve a Hvg.hu. A tudósok számos betegadatot vizsgálva arra jutottak, hogy azoknál, akik a közelmúltban estek át a koronavírus-fertőzésen, nagyobb valószínűséggel alakul ki a Guillain-Barré-szindróma. A koronavírus elleni védőoltás azonban csökkentheti ennek a valószínűségét.

Virusmaszk

Virusmaszk

A Guillain-Barré-szindrómát (GBS) az okozza, hogy az immunrendszer tévedésből megtámadja a perifériás idegrendszert, azt az ideghálózatot, ami a legtöbb területet köti össze az aggyal és a gerincvelővel. Ez a károsodás gyors izomgyengeséget és -bénulást eredményez.

A betegség életveszélyes is lehet annál, akinél a légzést irányító izmokat is érinti.

A legtöbb GBS-ben szenvedő ember felépül, bár előfordul, hogy ez évekbe telik, a betegek ötödénél pedig az is, hogy hosszú távú tünetek maradnak hátra. Sok kórokozót potenciális GBS-kiváltónak tekintenek, ideértve az Epstein-Barr-vírust, az influenzát, valamint az élelmiszerekkel terjedő Campylobacter-fertőzést.

A teljes cikk elérhető az infostart.hu-n, idekattintva »