A depressziót kiváltó hormon szintje okozza az elhúzódó Covid-tüneteket

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

A Pennsylvaniai Egyetem kutatói három fő tényezőt azonosítottak, amelyek tartós, hosszan elhúzódó Covid-tüneteket okozhatnak azáltal, hogy csökkentik a depresszió kialakulásáért is felelős hormon szintjét.

Virusmaszk

Virusmaszk

A kutatók által nemrég közzétett tanulmányból kiderül, hogy a boldogsághormonként is ismert szerotonin alacsony szintje is hozzájárulhat ahhoz, hogy egyes betegek, így a koronavírus okozta fertőzés is, jobban megviseli néhányak szervezetét.

Az amerikai kutatóorvosok megállapították, hogy a szerotonin, amely döntően a különféle testi funkciókat szabályozó és a boldogságszintet befolyásoló hormon, kimerülése lehet az egyik oka annak, ha tartósan fennállnak a Covid által okozott tünetek. 

A Covid-fertőzés hatásaként jelentkező, huzamos ideig fennálló tünetek egyénenként jelentősen eltérhetnek, de az érintettek többsége a legtöbb esteben tapasztal valamiféle gyulladást a szervezetében, látásproblémát, agyi ködöt, memóriavesztést, mellkasi fájdalmat vagy légzési nehézséget.

Az alacsonyabb szerotoninszint jellemzően depresszió kialakulásához vezet, de ez a hormon szabályozza az alvást és az emésztést is, hiszen 90 százaléka a gyomorban termelődik. A tanulmány kutatói szerint a szerotoninszint csökkenése okozhatja azt az agyi ködöt és memóriaproblémát is, mellyel a Covid-betegek régóta küzdenek. 

A teljes cikk elérhető a divany.hu-n, idekattintva »