Mégis a svéd járványkezelés lehet a jó módszer

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

A szelektív védekezésre és a lakosság pontos tájékoztatására, ám a nagy lezárások elkerülésére alapozó svéd modell megfelelőjét alkalmazzák Japánban legalább olyan jó eredménnyel, amilyet a karanténozás hoz az ázsiai ország szomszédainál.

Virusmaszk

Virusmaszk

Japán azt az utat választotta, amit Európában egyedül Svédország követ - vitatott eredménnyel. Kerülik a nagy lezárásokat, hogy működésben tarthassák a gazdaságot - írja a Finacial Times. A módszer alkalmazása annyiban is hasonlít a svédországi megoldáshoz, hogy a kormány egy szakértőre bízta a válságkezelés irányítását. A sokak által guruként ajnározott svéd Anders Tegnell japán párja Omi Sigeru doktor, aki egy szakértői csapat élén végzi a munkáját.

Japánban nem csupán a nagy lezárásokat, hanem a parttalan tömeges tesztelést is elhagyták, viszont erőteljesen figyelmeztetik az embereket, hogy kerüljék a szociális együttléteket, különös tekintettel a kocsmai, vendéglői italozásra. Omi a brit üzleti lapnak azt mondta, hogy akkor is üzemben akarják tartani a gazdaságot, ha a fertőzések száma emelkedni fog. Eddig legalább olyan jó eredménnyel kezelik a járványt, mint Ausztrália, Kína, Tajvan vagy Új-Zéland, ahol nagy karanténokkal vették fel ellene a harcot.

Omi elmondása szerint stratégiájuk lényege a folyamatos kontroll, ahelyett, hogy erőltetnék a gyors visszatérést a normális hétköznapi élethez. Ennek szellemében a nyáron igyekeztek egyensúlyt tartani a gazdasági aktivitás fenntartása és a járvány terjedésének kontroll alatt tartása között. A fertőzések száma szeptemberen és októberben is folyamatosan napi 500 volt a 126 milliós országban, bár az elmúlt napokban az északi Hokkaido szigetén felment 1500-ra.

A teljes cikk elolvasható a napi.hu oldalán, idekattintva.