Koronavírus: a nők vagy a férfiak veszik komolyabban a járványt?

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Több ezer, különböző nemzetiségű embert faggattak olasz kutatók, hogy kiderüljön, a férfiak vagy a nők veszik-e komolyabban a koronavírus-járványt.

Virusmaszk

Virusmaszk

Ha őszinték akarunk lenni, tulajdonképpen nem is olyan meglepő egy olasz kutatás eredménye: a férfiak és a nők eltérően reagálnak a koronavírus-járványra. Utóbbiak komolyabb problémának tartják a pandémiát, mint a férfiak, és nagyobb valószínűséggel vetik magukat alá a járvány megfékezése érdekében hozott szabályoknak.

Az olasz Bocconi Egyetem kutatói még márciusban és áprilisban végeztek felmérést, hogy tanulmányozzák a nemek közötti különbséget a koronavírus-járványhoz kapcsolódó meggyőződések és viselkedések szempontjából. Több mint 21 ezer önkéntest faggattak Ausztráliából, Ausztriából, Franciaországból, Németországból, Olaszországból, Új-Zélandról, az Egyesült Királyságból és az Egyesült Államokból – írja a ZME Science.

Úgy találták, hogy a nők szerte a világon nagyobb valószínűséggel tartják nagyon súlyos egészségügyi problémának a Covid–19-et (59 százalék szemben a férfiak 48 százalékával). Ezzel összefüggésben ők sokkal jobban elfogadják a járvány leküzdése érdekében hozott szabályokat (88% vs. 83%), például a társadalmi távolságtartást (54% kontra 47%). „A legnagyobb különbség a férfiak és a nők között az olyan viselkedésmódokkal volt kapcsolatos, amelyek mindenekelőtt mások védelmét szolgálják" – állítja Paola Profeta, a tanulmány társszerzője.

A cikk elolvasható a hvg.hu oldalán, idekattintva.