Újrafertőződés: a már gyógyultak is viseljenek maszkot, hogy elkerüljék

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Az immunitás kérdése továbbra is megoldandó rejtély a kutatók előtt: bár ritka az újrafertőződés, mégsem zárható ki, hogy akár komolyabb betegséget okoz egy második koronavírus-fertőzés, mint amilyen az első volt.

Virusmaszk

Virusmaszk

Fiatal, mindössze huszonöt éves férfi fertőződött újra az Egyesült Államokban koronavírussal: a nevadai beteg egyszer már enyhébb tünetekkel átesett a betegségen márciusban, nyáron viszont kórházi kezelésre volt szüksége, miután túl alacsony volt az oxigénszintje. A később gyógyultan hazabocsátott betegnek sem ismert alapbetegsége, sem immungyengesége nem volt.

Az amerikai férfi március 25-étől köhögéssel, torokfájással, fejfájással, hányingerrel és hasmenéssel küzdött. Első pozitív covid-tesztje április 18-ai dátumú, a hónap végére azonban elmúltak tünetei. Május 28-án azonban alig két hónappal az első megbetegedés után ismét érzékelte a már jól ismert tüneteket, ezúttal lázzal és szédüléssel kiegészítve. Június 5.-ei pozitív tesztjének időpontjában nehézlégzéssel is küzdött. Azt, hogy valóban második fertőzésről, nem pedig az első betegség kiújulásáról van szó, az elvégzett tesztek mintáinak genetikai vizsgálata bizonyította be.

"Megfigyeléseink szerint egy korábbi fertőzés nem feltétlenül nyújt védettséget a vírussal szemben"- idézi a BBC cikke az esettel kapcsolatban Mark Pandorit, a Nevadai Egyetem orvosát. A szakember hozzátette, az újrafertőződések lehetőségének komoly jelentősége lehet a koronavírussal szembeni immunitás folyamatának megértésében. Pandori szerint annak is maszkot kell viselnie, távolságot kell tartania és gondosan kell kezét mosnia, aki egyszer már volt koronavírusos.

A teljes cikk az infostart.hu oldalán olvasható, idekattintva.

További cikkeink a témában: