Színt vallott az Amazon: 20 ezer dolgozója fertőződött már meg koronavírussal

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Sokáig titkolta a számokat, de végül elárulta az Amazon, hogy hány amerikai munkavállalója kapta el a koronavírus-fertőzést március óta.

Virusmaszk

Virusmaszk

Az e-kereskedelmi óriás egy blogbejegyzésben erősítette meg, hogy március 1. és szeptember 19. között 19 816 megerősített és feltételezett Covid–19-esetet számlált munkavállalóinak körében. Ez az 1,37 millió Amazon és Whole Foods Market alkalmazottjának 1,44 százalékát teszi ki szerte az Egyesült Államokban. Viszont – jegyzi meg a Gizmodo – ez a szám nem tartalmazza az Amazon harmadik féltől érkező kézbesítői hálózatát, ami a vállalat szerint 85 ezer főt jelent az Egyesült Államokban, Kanadában, Spanyolországban, Németországban és az Egyesült Királyságban, tehát ez a 20 ezer fertőzött körüli szám meglehetősen konzervatív becslésnek tűnik.

Az Amazon és a Whole Foods több száz dolgozója később összehangolt demonstrációkat hajtott végre a biztonságosabb munkakörülmények elérése érdekében, és tiltakozott a vállalat két, hasonló sztrájkot szervező alkalmazottjának elbocsátása ellen. Miután az Amazon titkolózott, a dolgozók végül összefogtak, hogy maguk kíséreljék meg követni a vírus terjedését. Informális egyeztetésük szerint eddig kilenc alkalmazott halt meg a fertőzésben.

A teljes cikk a hvg.hu oldalán olvasható.