November végén tetőzhet a járvány Magyarországon, napi 220 halálesettel

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Ha Magyarországon folytatódnak a most megfigyelhető trendek, nagyon hamar katasztrofálissá fog válni a járványhelyzet – állapítja meg előrejelzésében az amerikai Egészségmérési és -értékelési Intézet (IHME).

Virusmaszk

Virusmaszk

A kutatók szerint év végéig több mint 12 és fél ezer halálos áldozata lehet a járványnak, a november végére várt tetőzéskor 35 ezren fognak ténylegesen megfertőződni (vagyis ennyi lesz az azonosított és az azonosítatlan fertőzöttek együttes esetszáma), és naponta 220 halálesetért lesz felelős a koronavírus.

A jelenlegi számok alapján készült előrejelzési modell szerint január 1-jéig összesen 12 és fél ezer ember halhat megkoronavírus-fertőzésben. Ha időközben enyhítenek a korlátozásokon a hatóságok, akkor ennél is rosszabb lehet a helyzet, de ha mindenki általánosan betartja a biztonsági előírásokat és maszkot visel, lehet alacsonyabb is az elhalálozási arány.

A Washingtoni Egyetemen működő IHME a Bill és Melinda Gates Alapítvány támogatásával jött létre. Az egyik legelismertebb és legmegbízhatóbbnak tartott, egészségügyi trendek modellezésével foglalkozó kutatóintézet. 

A cikk az index.hu oldalán olvasható, idekattintva.