Koronavírus: lehet, hogy a briteknek ismét le kell majd zárniuk az országukat

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

A brit kormány szerdán kiállt a meghozott szigorításai mellett, miközben sok kritika éri őket amiatt, hogy nem hoztak elég szigorú intézkedéseket. Az Egyesült Királyság jelenleg Európa egyik legszigorúbb országa, és a lakosság támogatja is a jelenlegi intézkedéseket, de a szakemberek szerint ez sem fogja megállítani a gyors terjedést, szigorúbb intézkedések kellenének. A kormány saját bevallása szerint az egészségügyi vészhelyzetre való határozott reakció és a gazdaság működésének fenntartása között próbál egyensúlyozni.

Virusmaszk

Virusmaszk

Boris Johnson kedden bejelentette, hogy a bárok legfeljebb 10-ig lehetnek nyitva, és egyben megkérte a lakosságot, hogy otthonról dolgozzanak, ha ez lehetséges. Az intézkedések várhatóan 6 hónapig lesznek érvényben. A kormány korábban már döntött a hat főnél nagyobb összejövetelek betiltásáról, az ország ezzel a legszigorúbbak között van Európában.

Az európai országok közül a briteknél a legnagyobb a halálozások száma, majdnem 42 ezer. A helyi tudósok szerint a járvány korlátozások nélkül naponta akár 50 ezer új esetet is eredményezhetne október közepére.

Dominic Raab külügyminiszter szerdán arra figyelmeztette a lakosságot, hogy tartsák be az új, célzott intézkedéseket, hogy ne kelljen azoknál szigorúbbakat bevezetni.

A félatuonóm skót kormány a tartományban viszont ennél sokkal szigorúbb intézkedéseket hozott, például minden érintkezést betiltott a nem egy háztartásban élők között, és kétséges, hogy a jelenlegi intézkedések elegendőek lesznek-e a sűrűn lakott Angliában a járvány megfékezésére. Nicola Sturgeon skót első miniszter szerint a járványügyi számok aggasztóak, és az ország fordulóponthoz ért.

ELMONDÁSA SZERINT A JÁRVÁNYÜGYI TANÁCSADÓINAK AZ A VÉLEMÉNYE, HOGY A JOHNSON ÁLTAL ELFOGADOTT CSOMAG NEM LESZ HATÁSOS A JÁRVÁNY VISSZASZORÍTÁSÁÉRT FOLYTATOTT HARCBAN.

Angliában hat fő alatt bárki találkozhat bárkivel. Walesben és Észak-Írországban is némileg eltérő intézkedések vannak érvényben.

A teljes cikk a portfolio.hu oldalán olvasható el, idekattintva.