Koronavírus: fenntartható-e a svéd modell?

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Ha az ember Stockholmban jár, nehéz bármilyen nyomát felfedezni a koronavírus-járvány elleni küzdelemnek. Úgy tűnik az emberek a szokásos módon élik hétköznapi életüket, az iskolák, üzletek, éttermek még a járvány korábbi szakaszában is nyitva maradtak. Az Euronews helyszíni tudósítója, Anelise Borges úgy tapasztalta, hogy maszkot sem hordanak sehol.

Virusmaszk

Virusmaszk

A svéd járványkezelési stratégia sokakat sokkolt és sokat kritizálták, azonban a legtöbb svéd egyetért azzal, hogy a karantén nem lett volna jó megoldás.

- Akkor gazdasági problémáink lettek volna. Az emberek nem tudnák fizetni a lakásbérletüket és a számláikat, depressziósak lennének – véli egy nő, egy férfi pedig úgy gondolja, már sok országban rájöttek, hogy a teljes karantén nem működik.

Svédországban tiltják, hogy egy helyen ötvennél több ember gyülekezzen, preferálják a távmunkát, és minden módon felhívják a figyelmet a közösségi távolságtartás szabályaira.

- A legtöbb ember próbálja betartani. A járdán például nem megyünk túl közel egymáshoz, igyekszünk a szembe jövőket kikerülni, és kerülni a forgalmas útvonalakat. Vigyázunk egymásra – mondta egy nő.

Eddig közel 90 ezer fertőzöttet regisztráltak Svédországban és a járvány következtében több mint ötezren haltak meg. Ezek az adatok magasabbak, mint Dániában, vagy a szomszédos Norvégiában és Finnországban, viszont számos európai országénál alacsonyabbak.

A teljes cikk az euronews.com oldalán olvasható el, idekattintva.