Drámaian sokan halnak meg Romániában és Belgiumban a koronavírus miatt

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Míg Magyarországon nagyon kevesen, addig Romániában és Belgiumban kirívóan sokan haltak, halnak meg a koronavírus-járványban. A kulcs a válságkezelésben van: a magyar polgári, konzervatív kormány a baloldali román és belga kabinettel ellentétben idejében hozta meg a döntéseket, és tudatos stratégiát alakított ki a vírus elleni küzdelemben.

Virusmaszk

Virusmaszk

Elérte Európát is a koronavírus-járvány második hulláma, ami sorra szedi áldozatait a különböző országokban. A jó kormányzati intézkedéseknek köszönhetően Magyarországon továbbra is kevés a halálos áldozat, szemben a kontinens más államaival.

Sokan haltak meg Romániában és Belgiumban

A legfrissebb adatok szerint az elmúlt 24 órában 33 koronavírussal fertőzött ember halt meg Romániában. Vasárnap ennél is többen, 43-an. Keleti szomszédunknál június eleje óta magas a napi esetszám. Szeptember elsején például 60 koronavírusos halálesetet regisztráltak a hatóságok.

A hétfői adatokat beleértve 3926-ra emelkedett a koronavírusban meghaltak száma Magyarország keleti szomszédjánál. Egy augusztus közepén nyilvánosságra hozott európai kutatás szerint abban az időszakban Romániát érintette leginkább a koronavírus-járvány az EU tagállamai közül.

Szintén magas a koronavírusos halálesetek száma a 11 és fél milliós Belgiumban, ahol a járvány megjelenése óta 9907-en haltak meg. A Benelux-államban március 11-én halt meg az első ember koronavírusban, azóta naponta átlagosan 55 (!) áldozata van a járványnak (Magyarországon ez a szám mindössze 3). Nyáron csökkent a halálozások száma, de most újra emelkedik

Magyarország közismerten a jól védekező országok közé tartozik, amit többek között az is mutat, hogy július eleje óta összesen 39-en haltak meg. Ez átlagban nagyjából már csak minden második napra jelent egy halálesetet. Összehasonlításképpen: július eleje óta Franciaországban 888-an, Romániában pedig 2259-en haltak meg. Ez az összevetés is azt mutatja, hogy

A MAGYAR KORMÁNY JÓL KEZELTE A KORONAVÍRUS-JÁRVÁNYT, ÉS AZ ENNEK KÖVETKEZTÉBEN KIALAKULT VÁLSÁGOT.

Érdemes ugyanakkor azt is megnézni, hogy mi vezetett a román és belga kormány teljes kudarcához.

A kudarc oka: rossz válságkezelés

Magyarország keleti szomszédjánál egyértelműen a baloldali kormány lassú reakcióideje, a későn meghozott kormányzati döntések miatt szabadult el a járvány.

A járvány felbukkanásától kezdve az okozta a legfőbb problémát, hogy a leginkább fertőzött Olaszországban dolgozó 1,2 millió román állampolgár sokáig gond nélkül hazatérhetett. A járvány kezdetekor ugyanis közülük a legtöbben elindultak haza, a román kormány pedig nem figyelt eléggé a vírus behurcolására. Jól mutatja a román járványkezelés totális csődjét, hogy az első fertőzéses esetet egy Olaszországból hazatérő férfinél regisztrálták február 25-én, azonban a két ország között a légi közlekedést csak március 9-én függesztették fel.

A teljes cikk az origo.hu oldalán olvasható el, idekattintva.